Режисьорката на "Барби" Грета Гъруиг ще председателства журито на 77-ото издание на кинофестивала в Кан, съобщиха БТА и АФП.

Гъруиг, която е на 40 години, е също актриса и сценарист. Тя ще "наследи" поста председател на журито на кинофестивала в Кан от шведа Рубен Йостлунд, а кинофорумът ще се проведе от 14 до 25 май следващата година.

През тази Златната палма отиде при "Анатомия на едно падане".

Иначе Грета ще бъде първата американка начело на журито, подчертава ръководството на фестивала. Присъствието й ще вдъхне младост на събитието, тъй като кинофестивалът в Кан не е имал толкова млада председателка от 1966 г. Тогава начело е била 31-годишната София Лорен. Гъруиг е първата режисьорка начело на журито и първата жена след председателстването на актрисата Кейт Бланшет през 2018 г. Мъжете продължават да са свръхпредставени в журито. Изключения са били известни лица като Джейн Кемпиън, Изабел Юпер и др.

"Изключително много обичам киното. Харесва ми да правя филми, харесва ми и да ги гледам, харесва ми да говоря с часове за тях. Бидейки такъв кинофил, за мен Кан винаги е бил връх по отношение на това, което езикът на киното може да представи", се казва в изявление на Гъруиг по повод обявяването й за председател на журито.

Междувременно филмът "Барби" с Марго Роби и Райън Гослинг е в надпреварата за наградите "Златен глобус" с номинации в 9 категории. Продукцията, която излезе на голям екран през лятото, има над 1,44 млрд. долара приходи по целия сят. 

Иначе Грета Гъруиг е позната и като фигура в независимото кино. Сред режисираните от нея продукции са "Лейди Бърд" (2017 г.) и "Малки жени" (2020 г.). Тя работи и върху адаптирането на "Хрониките на Нарния" за Netflix. 

Изборът на Гъруиг за председател на журито в Кан е част от дръзкото обновление в световното кино, казаха президентът на фестивала Ирис Кноблох и генералният директор Тиери Фремо.