"Има само един въпрос, на който трябва да се отговори, и той е откъде се взе бойният патрон", каза Болдуин. За пръв път актьорът говори подробно в ефир за стрелбата на 21 октомври на снимките на уестърна "Ръст". Изстрелът уби кинооператорката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоуел Соуза по време на снимки.

"Някой носи отговорност за случилото се и не мога да кажа кой е, но не съм аз", каза той в интервюто за телевизия ЕйБиСи, цитирано от Асошиейтед прес.

Болдуин разкри още, че самата Хъчинс е поискала да насочи оръжието по посока на рамото й, преди то да гръмне.

Актьорът каза, че най-важното за разследването сега е да се установи кой е сложил патрона в оръжието, с което той е стрелял, и за което се е смятало, че е празно. 

На реплика на интервюиращия журналист, че никога не трябва да се насочва оръжие съм човек, Болдуин отговори, че това не важи, ако човекът е операторът на филма и му дава указания как да насочи оръжието предвид позицията на камерата.

Болдуин сподели, че изпитва невероятна тъга и съжаление заради стрелбата, убила кинооператорка на снимачна площадка в Ню Мексико, но не и вина, предаде Асошиейтед прес.

"Честно да си кажа, ако смятах, че нося отговорност, може би щях да се самоубия", каза Болдуин.

Болдуин разказа, че чак 45 минути след нещастния случай започнал да си дава сметка, че в оръжието е имало боен патрон и не бил сигурен в това докато не го разпитали часове по-късно. Той мислел, че Хъчинс може да е била ударена от халосен патрон от близко разстояние или е получила инфаркт.

Запитан от интервюиращия дали кариерата му е приключила, Болдуин отговори, че може би е така.