Хали Бери се смята за една от най-високоплатените актриси в Холивуд. Тя е комбинация от талант, упоритост и красота. Животът на актрисата обаче далеч не е розов. Тя минава през много неща както в личен, така и в професионален план. Ако нея има много любопитни и интересни факти.

Печелила е наградата "Оскар" за 2002 г. за най-добра актриса с участието си в романтичната драма "Балът на чудовищата". До 2018 година тя е единствената чернокожа жена, заслужила приза.

Преди да се ориентира към киното, Бери започва да се занимава с модeлство и участва в няколко конкурса за красота, като става първа подгласничка на "Мис САЩ", а в надпреварата за "Мис Свят" през 1986 г. заема шесто място.

В продължение на много време историите за "Джеймс Бонд" на големия екран се сменят постоянно, сменят се и актьорите, изиграли магнетичния агент, но едно нещо остава непроменимо. Където и да се бори шпионина със световното зло, той винаги е заобиколен от очарователна красота. Така през 2002 година Хали става едно от неговите момичета.

Актьорите Хали Бери и Тоби Стивънс присъстват на специална прожекция на новия филм за Джеймс Бонд

Снимка: Getty Images

Тя, разбира се, освен, че става първата чернокожа жена, която удостоена с отличието на Филмовата академия на САЩ, тя става и първата, която приема лично наградата си "Razzie" за най-лоша роля в "Жената-котка". Въпреки това Хали Бери не съжалява, че се е превъплътила в образа на култовата героиня от големия екран, за която твърди, че я е променила.

"Всички ми казваха не го прави, за теб това ще бъде краят. Кариерата ти ще приключи". Но познайте какво сторих? Следвах интуицията си и направих този филм. Дори ако повечето го смятат за провал, за мен не е такъв", споделя актрисата.

Актрисите Шарън Стоун и Хали Бери позират пред пресата на премиера на "Жената котка"

Снимка: Getty Images

В началото на 90-те тя е диагностицирана с диабет и започва да следва здравословна диета, както и да прави редовни упражнения, за да кали тялото си. Храни се по пет пъти на ден, но по малко, консумирайки повече зеленчуци и протеин.

От 1993 до 1997 година е женена за бейзболния играч Дейвид Джастис, а от 2001 до 2005 г. за музиканта Ерик Беней, с когото осиновяват дъщеря. След втория си неуспешен брак тя прави опит за самоубийство. След това обаче среща канадския модел Габриел Обри, от когото през 2008 г. ражда дъщеря. През 2010 г. прекратява взаимоотношенията си с модела и започва да се среща с френския актьор Оливие Мартинез. Сгодяват се през март 2012 г, а една година по-късно дава живот на второто си дете - сина си Масео. Три години след появата му на бял свят обаче се разделя с неговия баща.

Getty Images/Guliver Photos