Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл избраха отворена карета-ландо "Аскот" за сватбената си процесия на 19 май, съобщи кралската пресслужба.

Каретата е от кралската колекция. Тя ще бъде теглена от четири коня от породата Уиндзорски сиви коне, използвани за каляските на монарси и тяхното семейство още от времето на кралица Виктория през XIX век. Принц Хари и Меган Маркъл ще бъдат ескортирани от кралската кавалерия.

В случай на дъжд пък, младоженците ще използват закритата шотландска карета със стъклен покрив. Процесията ще тръгне от замъка Уиндзор, ще премине през центъра на града и ще се върне обратно за приема.

Очаква се хиляди хора да се съберат по улиците, за да видят кралската двойка.

От двореца Кенсингстън казаха, че принц Хари и годеницата му се надяват този момент да остане паметен за всички, които са се събрали в Уиндзор, за да усетят атмосферата на този специален ден.

Каретите в кралската колекция са над сто. Пет от тях са ландо "Аскот". Именно в една от тях пътува принц Хари на сватбата на брат си Уилям с Кейт Мидълтън през 2011 г. Тогава беше в ролята на кум.