Херцогът на Съсекс е шести по линия на унаследяване на британския престол и по-малкият син на принца на Уелс - Чарлз, и покойната принцеса Даяна.

Вижте снимки >>

Цялото му име е Хенри Чарлз Албърт Дейвид Маунтбатън Уиндзор. Той е роден на 15 септември 1984 г. и днес навършва 35 години. След години Даяна споделя как е реагирал Чарлз, когато вторият му син идва на бял свят.

"Той винаги е искал момиче", казва Даяна. "Хари беше момче. Неговият (на Чарлз) първи коментар бе: "О, Боже, момче е.", а вторият: "И дори е червенокос."

БТА

Чарлз казва, че се е пошегувал, но за Даяна думите му са доста обидни, тъй като е преживяла мъчително 9-часово раждане, а и червената коса идва по наследство от нейното семейство.

Даяна е човекът в семейството, който много държи децата ѝ да бъдат емпатични и да усещат хората. Те често пътуват с градския транспорт, посещават с майка си приюти за бездомни, сиропиталища и болница.

Смъртта на Даяна, когато е едва на 36 г. оказва сериозно влияние върху децата ѝ и в по-късна възраст те често говорят за това публично.

Също както Уилям, Хари посещава частни училища, преди да отиде в престижния колеж Итън. След като се дипломира през 2003 г. той посещава Аржентина и Африка, работи във ферма в Австралия и в сиропиталище в Лесото. Вместо да отиде в университет, той решава да завърши Сендхърст - престижна британска военна академия за офицери.

Getty Images/Guliver Photos

Червенокосият младеж често е обект на медийно внимание. През януари 2005 г. той е подложен на сериозна критика, след като се появява на парти с нацистка униформа и свастика на ръкава. По-късно той се извинява и го определя като голяма грешка.

През 2006 г. заминава за Афганистан, въпреки че иска да служи в Ирак, но въоръжените сили го смятат за неподходящ за принцовете.  През 2015 г. Хари официално се уволнява от армията.

Принц Хари в Непал

Getty Images/Guliver Photos

През годините името на червенокосия принц е свързвано с различни дами. Най-известните сред тях са Кресида Бонас и Ели Гулдинг. През 2016 година Хари започва да се среща с американската актриса Меган Маркъл. Настоящата херцогиня на Съсекс бързо става едно от най-обсъжданите лица в британското кралско семейство. С любовта си избора си Хари разчупва всички стереотипи на аристокрацията. Меган е разведена, а майка ѝ афро-американка. Принцът успява да получи благословията на семейството си и на 19 май 2018 г. той мина под венчилото заедно с любимата си в средновековната църква "Сейнт Джордж" в Уиндзор. На нетрадиционната церемония имаше не само типичната за англиканската църква служба, а и госпъл хор.

Снимка: Getty Images

На 6 май 2019 г. на бял свят се появи първородният син на принц Хари и Меган - Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, който е седми по унаследване на британския престол.