Бившият филмов магнат Харви Уайнстийн, който бе осъден на 23 години затвор за сексуално насилие срещу две жени, бе настанен в болница.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе откаран в затвора "Рикърс айлънд", след като чу присъдата си в сряда в съд в Манхатън. Малко по-късно той се оплакал от болки в гърдите и бил настанен в болница "Белвю", предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес и Ройтерс.

Бившият продуцент бе на лечение там и след като бе признат за виновен в края на февруари. Миналата седмица му била направена и операция за стент на сърцето.

"Надяваме се, че ще прекара нощта там под наблюдение след процедурата, на която бе подложен преди по-малко от седмица и заради другите проблеми със здравето му", каза говорителят на Уайнстийн.

Припомняме, че изпадналият в немилост холивудски продуцент Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор за сексуални престъпления в процес, предизвикал голям интерес, който отбеляза голяма победа за движението #Аз също, борещо се срещу сексуалните нападения и тормоз.

Вижте снимки >>

Пътят на влиятелния преди продуцент към присъдата започна през октомври 2017 г., когато в. "Ню Йорк таймс" публикува статия с многобройни обвинения срещу Уайнстин. Тя предизвика каскада от обвинения срещу други влиятелни мъже и движението #Аз също се разшири.

Май 2018 г. Уайнстийн беше арестуван в Ню Йорк по обвинения за престъпен сексуален акт и изнасилване. Последното обвинение произлезе от твърденията на Джесика Ман, която каза, че той я е изнасилил, когато тя е била начинаеща актриса през 2013 г.

Юли 2018 г. Прокурорите добавиха обвинения срещу Уайнстийн на базата на твърденията от бившата асистентка на продукция Мими Хейли, която каза, че той я е принудил за орален секс през 2006 г.

Октомври 2018 г. Съдия не даде ход на обвинение, отправено от Лусия Еванс, маркетинг директор, оплакала се, че Уайнстийн я е принудил за орален секс през 2004 г.

Август 2019 г. Прокурорите повдигнаха нови обвинения, които им дадоха възможност да призоват актрисата от сериала "Сопрано" Анабела Шиора като свидетел. Нейните твърдения за изнасилване през 90-те години на миналия век вече имаха давност, но бяха в подкрепа на обвинението за хищническо сексуално нападение.

Декември 2019 г. Уайнстийн и банкрутиралото му филмово студио постигнаха предварително споразумение за 25 милиона долара с някои жени, обвинили го в сексуално нападение. Тази сделка можеше да сложи край на почти всички граждански процеси срещу него.

6 януари 2020 г. Прокурорите в Лос Анджелис обвиниха Харви Уайнстийн, че е изнасилил една жена и нападнал сексуално друга през 2013 г.

7 януари 2020 г. Започна избор на съдебни заседатели в щатския върховен съд в Ню Йорк. Процесът се следеше по цял свят като най-знаковото дело на движението #Аз също пред наказателен съд.

23 януари 2020. Шиора свидетелства как Уайнстийн я е изблъскал, за да влезе в апартамента ѝ и я е изнасилил.

Снимка: AP/БТА

27 януари 2020 г. Мими Хейли разказа как Уайнстийн я е притиснал към леглото за орален секс. По време на кръстосания разпит тя призна, че е продължила да му изпраща приятелски имейли.

31 януари 2020 г. Джесика Ман разказа със стряскащи подробности как Уайнстийн я е манипулирал и изнасилил. При кръстосания разпит тя призна, че е започнала връзка с него и му е изпращала ласкаещи послания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

13 февруари 2020 г. Адвокатът на Уайнстийн Дона Ротуно описа клиента си като жертва на "престараващи се" прокурори, правещи лъжливи изложения.

14 февруари 2020 г. В заключителната си реч прокурор Джоан Илузи обърна внимание върху "липсата на човешка емпатия" на Уайнстийн и каза, че действията му са "показателни за хищник", третиращ жените като "мравки, които могат да бъдат стъпкани без последици".

18 февруари 2020. Съдебните заседатели започнаха да обсъждат вината на Уанстийн, след като седмици слушаха показанията на шест жени, както и на експерти и други свидетели.

24 февруари 2020. Съдебните заседатели - седмина мъже и пет жени постигнаха съгласие, че Харви Уайнстийн е виновен за престъпен сексуален акт и изнасилване трета степен (без съгласието на другия), но не и по по-сериозното обвинение за хищническо сексуално нападение (което означава, че престъплението е извършвано многократно). Уайнстийн беше задържан веднага.

11 март 2020 г.. Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор от съдия Джеймс Бърк. Минималната възможна присъда беше пет години, а максималната - 29 години.