Продуцентът Харви Уайнстийн заяви в интервю за "New York Post", че е сред пионерите на подкрепата за жените в Холивуд, по-малко от месец преди началото на съдебния процес срещу него за сексуално насилие, предаде Франс прес.

"Имам чувството, че са ме забравили. Продуцирал съм повече филми, заснети от жени или посветени на жени, отколкото който и да било друг продуцент. Говоря за преди 30 години, а не за сега, когато това е на мода. Бях първият!", каза бившият холивудски магнат, който наскоро бе опериран в гърба вследствие на пътен инцидент през август.

Той смята, че всичко било забравено заради обвиненията срещу него в сексуален тормоз или сексуално насилие от над 80 жени. Редица известни актриси, сред които Анджелина Джоли, Салма Хайек и Гуинет Полтроу, разкриха, че съоснователят на студиата "Мирамакс" и компанията "Уайнстийн" им направил безуспешно аванси. Много от отхвърлилите авансите му актриси увериха, че по-късно той се опитал за съсипе кариерите им.

"През 2003 г. Гуинет Полтроу получи 10 милиона долара за участието си във филма "Поглед от върха". Тя бе най-високоплатената актриса на независимото кино, т.е. без големите холивудски студиа. Хонорарът ѝ бе по-голям от този на мъжете", отбеляза Уайнстийн, представяйки се за борец за еднакво заплащане на мъжете и жените в Холивуд.

67-годишният продуцент отказа да говори за повдигнатите срещу него обвинения.