Хавиер Бардем спечели награда "Оскар" за актьор в поддържаща роля за "Няма място за старите кучета", носител е на много други филмови отличия и като актьор е търсен в целия свят, но съжалява, че не получава повече предложения да се снима в испански филми.

Вижте снимки на Хавиер >>

"Работя по-малко в Испания, отколкото бих искал - каза той на фестивала на испанското кино в Нант, Франция. - Не получавам предложения за участие във филмови проекти, защото хората смятат, че живея в чужбина или че получавам баснословни хонорари, а това не отговаря на истината. Ако филмът е с голям бюджет, ще се опитам да получа добро възнаграждение, но в случай че нещата са различни, ще потърсим друга формула. Приспособявам се."

На кинофестивала на испанското кино в Нант му бе отдадена специална почит, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

50-годишният Бардем, който живее в предградията на Мадрид заедно със съпругата си Пенелопе Крус и двете им деца, е участвал както в творби на авторското кино, така и в холивудски блокбастъри, като "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар" (2017). Кариерата му започва в Испания през 90-те години на миналия век, когато се снима във филми на режисьорите Бигас Луна и Педро Алмодовар.

В момента участва в започналите през месец март снимки на американския научнофантастичен филм "Дюн" на канадския режисьор Дени Вилньов. Става въпрос за втора филмова адаптация по едноименния роман след тази на Дейвид Линч.

Наскоро Бардем се снима също в новия филм на британската режисьорка Сали Потър "Партито" - семейна история с участието на Ел Фанинг и Салма Хайек. "Това бе сериозно предизвикателство, защото описаната история е сложна", увери той.