Прожекциите започнаха с испаноезичния филм "Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади, отличен с "Оскар" за "Чуждоезичен филм" за "Търговският пътник" (2017) и "Раздяла" (2011). По червения килим в Кан преминаха световноизвестните съпрузи Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, които играят главните роли в психологическия трилър.

Вижте галерия от 26 снимки >>

Сред звездите на откриването бяха още Бенисио дел Торо, Джулиан Мур, Леа Сейду, Изабел Аджани, Джорджия Мей Джагър, Фан Бингбинг, Фредерик Бел, Виржини Ледоайен и др.

Бенисио дел Торо и Виржини Ледоайен

Снимка: Getty Images

Американският кинорежисьор Мартин Скорсезе и австралийската актриса Кейт Бланшет се появиха заедно на сцената, за да обявят фестивала за открит.

"Споделяме страст към киното, всички сме тук, за да честваме седмото изкуство", обяви режисьорът на "Шофьор на такси". Днес Скорсезе ще получи наградата "Златна карета" за цялостно творчество.

Мартин Скорсезе и Кейт Бланшет

Снимка: БТА

Сред другите членове на журито са френската актриса Леа Сейду, американската актриса Кристен Стюарт, американската режисьорка Ава Дюверне, френският режисьор Робер Гедигян, канадският режисьор Дени Вилньов и руският режисьор Андрей Звягинцев.

"Златната палма" на Фестивала в Кан ще бъде връчена на 19 май. За нея се състезават 21 филма. От тях само 3 са режисирани от жени. Толкова бяха те и на миналогодишния фестивал, преди избухването на скандала за сексуалните посегателства срещу актриси в Холивуд, дало началото на движението #Аз също.

Запитана дали се тревожи от това, Бланшет отвърна: "Преди години бяха само два".

За влиянието на движението #Аз също върху решенията на журито актрисата каза:

"Дали ще окаже влияние върху филмите в състезанието тази година, след шест или девет месеца? Не особено. В конкурсната програма има няколко жени, но те не са там заради пола си, те са там заради качеството на своята работа".

Иранският режисьор Джафар Панахи, който участва в надпреварата за "Златна палма", няма да може да присъства на фестивала, тъй като има забрана да снима филми от правителството на Иран.

Руският режисьор Кирил Серебренников също ще отсъства, понеже е под домашен арест в Русия по обвинения, които поддръжниците му обявяват за политически мотивирани.

Кейт Бланшет определи случващото се с двамата като "ужасно положение". Тя подчерта, че филмите ще бъдат оценявани единствено по своите художествени заслуги.

"Това не е Нобелова награда за мир, а "Златна палма", напомни актрисата.

Снимка: Getty Images