Смъртта на Кърк Дъглас - една от последните легенди от златната ера на киното, потопи в скръб Холивуд. След новината за кончината му на 103-годишна възраст редица знаменитости засвидетелстваха почитта си в социалните мрежи, пише в. "Ю Ес Ей Тудей", цитиран от БТА.

Вижте снимки на актьора >>

"Кърк Дъглас запази харизмата си на филмова звезда до края на удивителния си живот. За мен е чест, че бях малка част от последните му 45 години. Ще ми липсват написаните му на ръка бележки, писмата му, бащинските му съвети. Отвъд неговата спираща дъха дейност, мъдростта и куражът му са достатъчни, за да ме вдъхновяват през остатъка от моя живот", споделя режисьорът Стивън Спилбърг, цитиран от "Холивуд рипортър".

Актьорът Роб Райнър отбелязва, че Кърк Дъглас винаги ще бъде "икона в пантеона на Холивуд".

"Изпращам цялата си любов на моя приятел Майкъл Дъглас и семейството", пише Райнър.

"Кърк беше едно от онези редки създания, филмова звезда, както и невероятен актьор. Мъж, сам изковал съдбата си и използвал влиянието си, за да промени света към по-добро. Той беше дар, а ние имахме късмета да го имаме", написа във Фейсбук актрисата Лий Грант, която се снима заедно с Дъглас във филма "Детективска история" (1951).

"Кърк Дъглас - вдъхновяващият "Безделник". 103 години на тази земя. Звучи доста добре! Прекарвахме си страхотно с теб, човече", написа актьорът Дани де Вито в Туитър.

"Браво, Кърк Дъглас, за този невероятен живот. Благодарим ти, че щедро споделяше удивителния си талант с нас", гласи туитът на друга екранна икона - актрисата Мици Гейнър.

Актьорът Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайоукър в космическата сага "Междузвездни войни", нарича Кърк Дъглас "една от най-големите звезди на всички времена".

"Брилянтен актьор с незабравим изпепеляващ чар. Той ще бъде запомнен и с това, че заложи кариерата си, противопоставяйки се на холивудския Черен списък и наемайки сценариста Долтън Тръмбо за класиката "Спартак". Почивай в мир", написа Хамил.

Актьорът Уилям Шатнър изпрати съболезнования на семейството на "тази невероятна икона във филмовата индустрия".

Джейсън Александър, известен с ролята си в хитовата телевизионна комедия "Сайнфелд", сподели, че е съкрушен от вестта за кончината на Кърк Дъглас:

"Той беше приятел и абсолютна легенда като актьор и човек. За мен беше чест да го познавам. Изпращам цялата си любов на семейството му".

"Кърк Дъглас беше първият актьор, когото видях на екрана. Запазих спомена за присъствието му до ден днешен", споделя актрисата Франсис Фишър.

Почит към екранната икона отдава и легендарната тенисистка Били Джийн Кинг:

"Кърк Дъглас обичаше тениса. Той беше талантлив актьор, който наистина ценеше занаята си. Но повече обичаше семейството си", гласи туитът на спортната легенда.

"Винаги ще благоговея пред него", сподели Ед Аснър, бивш президент на американската актьорска гилдия.

От организацията също написаха в Туитър, че оплакват загубата на легендарния и талантлив носител на приза ѝ за цялостно творчество. "Отдадеността му на професията и справедливостта бяха вдъхновяващи. В мислите си сме с неговото семейство", гласи туитът на гилдията.

От Музея на Уолт Дисни споделят в Туитър фотография на Кърк Дъглас от снимките на "20 000 левги под водата" (1954) - първия игрален филм на студиа "Дисни". Публикацията е придружена от текста:

"Дълбоко сме натъжени от вестта за кончината на Кърк Дъглас. Изказваме съболезнования на семейството му и всички, които ценяха високо неговата дейност".

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", също се сбогува с легендата на Холивуд. Организацията цитира цитира самия Кърк Дъглас за това какво е го вдъхновило за актьорската професия: "Още от малък исках да стана актьор. Поставих пиеса, майка ми ми направи черна престилка и изиграх обущар. След представлението баща ми ми връчи моя първи "Оскар" - фунийка сладолед".

"Кърк Дъглас ще липсва много. Носител на почетен "Оскар" и Президентски медал на свободата, той беше поддръжник на редица справедливи каузи и живя дълъг и стойностен живот", написа актьорът Джордж Такеи в Туитър.

"Почивай в мир, Кърк Дъглас. Титан. Единствен по рода си. Един достойно и пълноценно изживян живот", гласи туитът на актьора Пол Райзър.