Уругвайският певец Хорхе Дрекслер, който триумфира на тазгодишната церемония за наградите "Грами" за латино музика, е лекар, специалист по уши, нос и гърло, но заради музиката напълно изоставя медицината.

Наскоро той добави още шест "грамофончета" към колекцията си - най-много, спечелени от един изпълнител на 23-ата церемония, състояла се в Лас Вегас. Сред тях са за песен на годината за "Tocarte", отличена и в категорията за запис на годината.

Хитът "Tocarte" Хорхе Дрекслер изпълнява заедно с испанския рапър Се Тангана, с когото създават парчето само за шест часа според разказите им.

Уругваецът (58 г.) изненада всички, включително и най-големите специалисти, като се пребори със сериозната конкуренция на пуерториканския рапър Бед Бъни, смятан за фаворит за тазгодишните награди "Грами" за латино музика. Дрекслер казва, че случилото се било напълно непредвидено за самия него. "Това наистина е неочаквано за мен... Беше много трудно създаването на музика в разгара на пандемията от КОВИД-19", коментира той.

Снимка: Getty Images

Хорхе Дрекслер разказа пред "Variety", че петнадесетият му албум "Tinta y Tiempo", в който е включена и песента "Tocarte", е можело изобщо да не излезе.

"Изолацията заради пандемията оказа сериозно влияние - написах много песни, но не успях с реализацията им".

Той твори, но няма възможност да представи парчетата си пред публика и да чуе странични мнения за работата си. И все пак "... имаше една песен, която задвижи всичко - пилотното парче "El Plan Maestro". Дрекслер го написал заедно с братовчедка си, която е астрофизик и е във Венецуела. Той казва, че по време на пандемията и изолацията научил много неща, дори променил начина, по който създава песни.

С тазгодишните статуетки колекцията на Дрекслер от "грамофончета" за латино музика вече наброява 13, спечелени от началото на музикалната му кариера, като е има повече от 30 номинации. През 2018 г. той си тръгна с три награди, включително за песен и запис на годината за тогавашния си хит "Telefonica".

Снимка: Getty Images

Кариерата на Хорхе Дрекслер стремглаво тръгва нагоре, след като през 2005 г. печели награда "Оскар" за песента "Al Otro Lado del Rio" от филма "Мотоциклетни дневници". Според публикация в испанския в. "Ел паис" той не се качва на сцената в Лос Анджелис, за да изпълни на живо парчето си, тъй като се смята, че "не е достатъчно популярен". Тогава "Al Otro Lado del Rio" е представена от Антонио Бандерас и Карлос Сантана. След като печели "Оскар" обаче, Дрекслер цитира част от текста на парчето от сцената. Музикантът е първият уругваец, отличен от Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

Хорхе Дрекслер е популярен дотогава основно сред почитателите на латино музиката, но наградата "Оскар" му носи световна слава, след като албумът му "Eco", който е седми поред в неговата дискография, излиза на американския пазар през 2005 г.

Дрекслер е роден в Монтевидео в семейството на доктори, което предопределя и бъдещото му професионално развитие. "Баща ми, майка ми и брат ми са лекари... Просто мислех, че е естествено да завърша гимназия и да вляза в медицинско училище", казва той. Въпреки че медицината е семейна професия, музиката и литературата са неразделна част от възпитанието на момчето. От много малък се занимава с музика, като взима уроци по китара и пиано.

Снимка: Getty Images

И все пак върви по начертания от семейството път - завършва медицина, специализира отоларингология, открива кабинет и има много пациенти. На 30-годишна възраст обаче решава, че е настъпил моментът да се отдаде на музиката. "...И всичко придоби смисъл, намерих свой собствен език", на който да се изразява. "Писането на песни е красив жанр и не изисква текстът да е перфектна поема или музиката да е перфектна музика. Просто тази магия, която не можете да обясните...", казва той.

През 1992 г., докато все още практикува медицина, Хорхе Дрекслер издава първия си албум - "La luz que sabe robar", а две години по-късно излиза и вторият - "Radar". Музиката му е добре приета в родния Уругвай.

Съдбовна се оказва срещата на Дрекслер през 1994 г. с известния испански певец и текстописец Хоакин Сабина. Той присъства на концерт на отоларинголога в Монтевидео, предава БТА. Впечатлен от изявите на прохождащия певец, Сабина го кани в Испания, тъй като е сигурен, че музиката на уругваеца има потенциал да пожъне успех. А творчеството му е комбинация от традиционния за родината му стил кандомбе, боса нова, поп, джаз и електронни ритми.

Хорхе Дрекслер пристига в Мадрид с китарата си през 1995 г., където записва третия си албум "Vaivеn" през 1996 г. и постепенно започва да набира популярност. Повече от две десетилетия певецът живее в Испания. Има съвместни проекти с колеги като Шакира, Мерседес Соса, Наталия Лафуркаде и други.

Снимка: Getty Images