Само преди няколко часа лентата "Навални", в която разследващият журналист Христо Грозев играе важна роля не само пред, но и зад камера, помагайки за нейното създаване, спечели най-престижната награда в света на киното. На деветдесет и петата церемония по връчване на отличията на американската кино академия продукцията, посветена на руския опозиционер Алексей Навални и борбата му за демокрация и срещу корупцията в неговата родина, получи "Оскар" в категорията "Документален филм".

Едва няколко часа след края на бляскавото събитие, провело се в "Dolby Theatre", сънародникът ни се включи чрез директна видео връзка от Лос Анджелис в предаването "Преди обед" по bTV. В него той определи ползата от получената статуетка като прагматична за заглавието, тъй като сега то ще достигне до поне още двадесет милиона души, които ще се запознаят с фактите, представени в него.

"Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани - на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти", заяви Грозев. "От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, знам, че след като той е гледал филма, е бил много вбесен", сподели журналистът пред телевизията, изказвайки предположението си, че визуалния разказ, голяма част от финансирането на който в началото е била негова, има връзка с опасността за живота му.

По думите му организаторите на проявата може и да не са допуснали украинския държавен глава Володимир Зеленски да направи изявление в нейните рамки, но въпреки това неговите послания са били отправени в речта на режисьора Даниел Роър, който заяви позицията си относно войната от сцената.

Снимка: Getty Images

"Голяма част от нещата, които Зеленски би казал, ги казахме ние", на мнение е Грозев.

По-късно пред камерите на Nova той обясни, че екипът е срещнал трудности по време на снимките на филма, които е трябвало да протекат в пълна тайна.

"Необходимо бе да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ", разказа публицистът пред медията.

Христо Грозев, който от известно време насам пребивава на територията на Съединените американски щати заради предупреждения от европейски служби за сигурност, известили го, че животът му е изложен на опасност, започва разследване на руските тайни служби преди осем години.

Снимка: Getty Images

"Всяко разследване води до нов поток информация, ново разбиране как работят те", каза той. Едно от първите големи негови разследвания е това за отравянето на Сегей Скрипал. "Този случай ме накара да разбера къде в Русия се произвеждат отрови, кой се занимава с това, кои учени имат право да знаят за това", допълни той. Така започва работа и по случая "Навални".