Хип-хоп звездата Ice T (Айс Ти) възнамерява да основе пенсионен фонд за възрастни рапъри, тъй като ранните представители на стила тънат в бедност, съобщава сайтът Контактмюзик.

"Аз винаги съм се грижил за такива хора като Грандмастър Каз и Мели Мел. Те са отдавнашни мои приятели, споделя музикантът. Но това не е достатъчно. Време е и други успели рапъри, като Джей Зи, Шон "Диди" Кумс Лил Накс Екс и др. да осъзнаят проблема и да дарят средства за пионерите на рапа".

По неговите думи мнозина от ветераните едва свързват двата края, защото в началото на стила се е гледало като на маргинално музикално явление.

"Първата генерация на рапа въобще беше изключена от звукозаписната индустрия и съответно от нейните облаги. Когато хип-хопът прохождаше, изпълнителите го разпространяваха на касети и той се случваше на улиците. Първата рап група, която получи финансов успех беше "Рън Ди Ем Си". Но колко други музиканти преди нея, потънали в забрава, и проправиха пътя? Именно за такива хора ще бъде предназначен пенсионният фонд и надявам се той да проработи", заяви Айс Ти.