Илиана Рикетс е българската следа в сериала "Сексът и градът". Нейно дело е асиметричната грахово зелена рокля на героинята на Синтия Никсън (адвокат Миранда Хобс) в 83 епизод от популярната поредица.

"През 2002 г. отворих собствен бизнес с дизайнерския бранд "Ilya". Така ме наричаха в семейството ми от малка - Иля. Правех колекции и ги продавах в бутици. Тази рокля беше от една лятна колекция, която стилистката на "Сексът и градът" е купила в модния център "Henri Bendel" в Ню Йорк. Разбрах за това случайно, късно през нощта, точно на Нова година, след празненствата. Не можех да заспя, гледах телевизия, превъртах каналите и попаднах на "Сексът и градът". Почти се бях унесла в сън, когато видях нещо много познато и бързо се разсъних - моята рокля. Така разбрах, че са я използвали в епизода. После я включиха и в книгата за сериала "Сексът и градът", споделя сънародничката ни в рубриката "Български истории" по BG VOICE.

Илиана е родена във Варна. Увлича се по мода още в шести клас.

Роклята, която носи Миранда, е дело на Илиана

Снимка: БТА

"Нямах никаква представа що е то дизайнер. Но си уших дреха. Единственото ми желание беше да бъда различна от другите", спомня си Илиана.

Тогава нямало достатъчно платове, затова под ножицата й "падат жертва" всякакви материали в дома ѝ - пердета, дантелени и платнени покривки, ковьорчета на баба ѝ, стари дрехи - всичко, което може да заживее нов живот като дреха.

"Прекрасните ми родители не само не ми се караха за нарязаните пердета, но и ме окуражаваха да продължа да експериментирам", казва Илиана и допълва: "Да правиш нещо с ръцете си беше семейна черта."

Вивиан Уестууд в Академията по изкуствата в Сан Франциско. Вляво е Илиана, а зад мадам Уестууд е братът на Иля – Милен, също студент в академията

Снимка: БТА

Родителите ѝ Гинка и Върбан Кръстеви са спортисти, състезатели по гребане. Майка й шие и плете, свири на цигулка. Баща ѝ има работилница, където майстори ножове, изработва макети - за удоволствие. Брат ѝ Милен също шие и е известен творец на кожени уникати в Съединените Щати.

Самата Илиана заминава за Америка през 1996 година. Майка ѝ си продава Вартбурга, за да ѝ купи билет за самолета. Пристига с малко пари и първоначално пробва да рисува портрети на плажа. После си спомня как на "Златни пясъци", заедно с приятелки правят плитки на чужденците с разноцветни конци, предава БТА. С 30-те долара, които има, си купува конци и започва да прави плитки на туристите на брега на океана. Изкарва по 100 долара на ден.

През 1996 г. записва магистратура в Academy of Art University в Сан Франциско, а днес е директор там. Тя е сред първите преподаватели, които се включват в създадения през 2000 г. онлайн департамент по моден дизайн в академията.

Снимка: Официален профил в Instagram

Фамилията Рикетс е от съпруга ѝ, американец. Среща го в Сан Франциско, между тях пламва любов и се женят. Имат син Алек на 16 години и дъщеря Калина на 12. Семейството живее в къща с изглед към океана, Иля е влюбена в красивия Сан Франциско - град на музеите и високите технологии, и в природата - с планини наоколо и много зеленина целогодишно.

"Имам желание да се задържам за по-дълго в България, да направя още креативни неща, които раждат моята фантазия и моите ръце", казва дамата, прославила българския моден дизайн по света.