Испанската престолонаследничка - принцеса Леонор де Бурбон се закле във вярност пред Конституцията на страната, съобщи БТА, позовавайки се на информация от АФП и АП.

Днес принцесата навърши 18 години. Придружена от баща си и майка си - крал Фелипе VI и кралица Летисия, както и от сестра си София, Леонор де Бурбон положи клетва пред двете камари на парламента на извънредна сесия. Дядо й Хуан Карлос I полага своята клетва през 1969 г. по време на франкистката диктатура, а баща й Фелипе VI - през 1986 г., в периода на демократично управление на страната.

На церемонията Леонор носеше елегантен бял костюм. Полагането на клетвата й бе върху същия екземпляр от Конституцията на Испания, използван от баща й преди 37 години, под погледа на родителите й и на председателката на Конгреса на депутатите Франсина Арменгол.

"Кълна се да изпълнявам вярно своите задължения, да защитавам Конституцията и да изисквам да бъдат защитавани Конституцията и законите, да уважавам правата на гражданите и автономните общности и да бъда вярна на краля", каза Леонор, преди да бъде аплодирана. Видимо развълнуван, крал Фелипе целуна дъщеря си. Принцесата пристигна в 11:00 часа местно време в сградата на парламента с официален конвой от двореца Сарсуела в околностите на Мадрид, който е резиденция на кралското семейство. Кратката церемония бе излъчвана на множество екрани, разположени на площад "Пуерта дел Сол" в центъра на Мадрид, както и на други места в испанската столица. 

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Пред сградата на парламента се бе събрала тълпа с испански знамена и възгласи "Да живее Испания". Влизането на кралското семейство в парламента беше аплодирано, а след това прозвуча испанският химн. Дядото на принцесата Хуан Карлос I нямаше участие в церемонията. Той се оттегли след множество скандали в края на своето управление, абдикирайки през 2014 г. 

Хуан Карлос живее в ОАЕ от 2020 г. Той би трябвало да вземе участие в частна церемония в края на деня в двореца Пардо, който се намира на няколко километра извън испанската столица.