Испанската престолонаследничка принцеса Леонор започна тригодишно военно обучение, за да се подготви за отговорностите си като бъдещ главнокомандващ, съобщават чуждестранните издания.

По-голямата дъщеря на крал Фелипе VI, която навършва 18 години през октомври, пристигна във Военната академия в Сарагоса, придружена от родителите си и по-малката си сестра София. Тя каза пред репортери, че "изпитва голям ентусиазъм", но призна, че се чувства и "малко нервна".

Момичето ще се обучава една година във Военното училище в Сарагоса. След това ще постъпи във военноморско училище и ще завърши обучението си във Военновъздушната академия.

Вижте снимки >>

Когато беше обявено предстоящото военното обучение на принцеса Леонор през март, испанският министър на отбраната Маргарита Роблес каза, че тя е една от многото млади жени, които сега се записват във въоръжените сили.

"В подходящия момент главнокомандващият на въоръжените сили ще бъде жена, а през последните години ние правим много важни усилия за включването на жените във въоръжените сили", каза Роблес.

Принцеса Леонор, кралица Летисия, принцеса София и крал Фелипе VI

Снимка: Getty Images

Испанската монархия работи за подобряване на имиджа си след скандалите, свързани главно с бившия крал Хуан Карлос, който абдикира през 2014 г. в полза на сина си, припомня БТА. Правителството и кралската фамилия се споразумяха Леонор да премине "много интензивно" военно обучение, което да предшества влизането й в университет.

Принцеса Леонор е първа по линия за наследяване на испанския престол, следвана от сестра си София, ако не се роди син на краля.

Снимка: Getty Images