Музиката, животът и наследството на британската певица Ейми Уайнхаус са във фокуса на изложба, която се открива в музея на дизайна в Лондон десет години след смъртта на емблематичната певица и композиторка, която почина едва на 27 години, съобщи БТА.

Баща й Мич застана пред обективите за старта на събитието.

Изложбата "Ейми отвъд сцената" проследява началото на кариерата на певицата чрез нейни записи и бележки от тийнейджърските й дневници, както и еклектичната смес от влияние върху творчеството й - от "кралицата на блуса" Дайна Уошингтън до диджея и музикален продуцент Марк Ронсън, поп музиката на 60-те години и джаза.

"Опитахме се да разкажем нейната история на творческа личност, на невероятен музикант, на модна икона и да включим и редки предмети, за които нейните почитатели вероятно са чували, но никога не са виждали",

каза кураторката на изложбата Мария Маклинток. Показани са ръкописи на текстове от неиздадени демо парчета, както и първата китара, която Уайнхаус си купува като девойка.

Ейми Уайнхаус почина на 23 юли 2011 г, на 27 г., от алкохолно отравяне. Десетилетие след смъртта на певицата, изложбата подчертава нейното влияние, каза кураторката. "Тя продължава да вдъхновява младите артисти", каза Маклинток.

Мич и кураторите откриват изложбата

Снимка: Getty Images