Йорданският престолонаследник Хюсеин и избраницата му Раджуа Ал Саиф се отправиха към тържествения прием, след като си размениха обети в скромен, традиционен ислямски брак, предават медиите в Близкия Изток.

Новата кралска двойка потегли със специален "червен кортеж" през йорданската столица Аман към двореца "Ал Хюсеиния". В дворцовия комплекс се намира канцеларията на крал Абдула Втори.

Двойката беше ескортирана от военен оркестър, докато си проправяше път по улиците на града. Младоженците стояха в открит автомобил и махаха с ръка на ликуващите доброжелатели, застанали от двете страни на пътя.

Вижте снимки >>

"Червеният кортеж" води началото си от основателя на страната, крал Абдула Първи, който пристигал на важни събития на процесия от бели коне, придружавани от ездачи, облечени в сини панталони и червени сака.

Днес шествието, състоящо се от осем яркочервени автомобила "Land Rover" и 11 мотоциклета, се използва при специални поводи. Членовете на конвоя носят пълни йордански военни униформи и националната червено-бяла карирана забрадка, известна на арабски като "шемаг".

Снимка: АР/БТА

Влюбените пътуваха с "Range Rover" от 1984 г., който е бил пригоден за посещението на покойната кралица Елизабет Втора в Йордания през същата година. Автомобилът, наречен "Лъвски Роувър", е персонализиран от британската компания "Wood & Pickett". Той е кабриолет, с бяла кожена тапицерия и четири индивидуални електрически седалки, предава БТА. За значимото събитие автомобилът е подготвен с боядисване, редизайн на страничните прозорци и гюрука, както и брониране на купето.

На церемонията, чиято официална част се проведе в градините на двореца Захран, присъстваха общо сто и четиридесет гости, станали свидетели на това как престолонаследникът и неговата любима обвързват своите животи в един, вричайки се един на друг. Сред тях бяха британския принц Уилям и Кейт Мидълтън, Джил Байдън и дъщеря ѝ Ашли, бившия крал на Испания Хуан Карлос и съпругата му София, норвежкия принц Хокон, шведската принцеса Виктория и мъжа ѝ Даниел Вестлинг, датския принц Фредерик и съпругата му Мери и др. 

Снимка: АР/БТА