Завинаги останал на 28, Хийт Леджър е първият и единствен актьор, номиниран за "Оскар" за превъплъщение във филм за Батман.

А думите му: "Никога не съм имал много пари и бях щастлив без тях. Когато умра, те няма да дойдат с мен. Филмите ми обаче ще останат завинаги. По тях хората ще съдят какъв съм бил. Аз искам просто да остана любопитен", говорят достатъчно за работата му, каквато повечето хора не могат да свършват и за 98.

Хийт израства в семейство на хокеист и френска учителка. Името, което носи актьорът, е на "лошият" герой на Емили Бронте Хийтклиф. Дали ирония или просто желание, по-късно Леджър също проявява интерес към литературата, напук на желанията на баща му, който го е тренирал за професионален играч по хокей.

Той няма актьорско образование, но това не му пречи да реши да се пробва в киното. Докато е още в училище, актьорът получава различни роли във филми и телевизионни предавания. На 19-годишна възраст вече знае с какво ще изкарва прехраната си и заминава за Лос Анджелис.

Дебютът му е през 1997-а, но известността идва две години по-късно с участието в "10 неща, които мразя в теб".

Докато се качва по стълбата към успеха, той умело доказва, че не робува на табутата и не се страхува да обърне гръб на мачовския имидж, приемайки по-късно роля на хомосексуалист в "Планината Броубек". Превъплъщението му печели критиката и номинациите за "Оскар" и "Златен глобус" не закъсняват. Самият режисьор Кристофър Нолан е бил набелязал младото момче за своите филми още от самото начало. Неслучайно по-напред в кариерата на Хийт Нолан се свързва с актьора и му предлага ролята на Батман в "Батман в началото", но Хийт тактично отказва под претекст, че никога не би участвал в такъв филм. Иронично, тъй като впоследствие последната му завършена лента с негово участие е "Черният рицар" - продължението на "Батман в началото". Изиграва ролята на Жокера, която в първата лента е пресъздадена от Джак Никълсън. Така и се превръща в първият актьор, номиниран за "Оскар" за превъплъщение във филм за Батман. 

С брилиянтната си игра заслужено печели престижното отличие, но то му е връчено посмъртно.

По това време младежът вече е популярно име в Холивуд и заради това в професионален план избира заглавия, които сами по себе си гарантират огромен успех. Той не е постоянно под светлините на прожекторите, но до последно работи за името си. Младият актьор е много стриктен, когато става дума за подготовка за роля, но за тази на Жокера стига до крайности: "Отседнах в един лондонски хотел за около месец, заключих се в стаята, отворих дневника си и започнах да експериментирам с гласове - исках да намеря точния глас и смях. Започнах да разбирам какво е да си психопат - някой със съвсем малко или изобщо без никакви угризения от действията си. Един абсолютен социопат, хладнокръвен клоун убиец", казва в интервю през 2007 г. Той споменава също, че ролята го е изтощила и не успява да спи повече от два часа на денонощие, защото не можел да спре да мисли за снимките. Именно поради тази причина прибягва до сънотворните, които, за съжаление, ще му изиграят лоша шега в бъдеще...

Снимка: Getty Images

"През последната седмица съм спал средно по два часа на нощ. Не мога да спра да мисля - тялото ми е изтощено, но умът продължава да работи", казва самият той. Дори и когато тялото няма повече енергия, мозъкът продължава да препуска и да го държи буден.

А доверието на Нолан е толкова голямо, че дори позволява на Хийт приживе сам да режисира двата видеозаписа, които Жокера прави във филма, за да носят те духа на персонажа.

Това, което дава Хийт на аудиторията, е толкова забележимо, че някак напълно естествено се превръща в идол за тийнейджърите. И като любимец, животът зад кадър винаги е пълен с мистерии. Почти рядко се знае с кого излиза, има ли си настояща приятелка, среща ли се с някого и пр. Всеизвестен факт е, че веднъж холивудската въртележка на успеха завърти ли се, личният живот започва да остава на заден план. Леджър винаги е искал да опитва нови неща - роли, жени, може би и...лекарства.

За две дами, откраднали сърцето му, със сигурност е ясно. Първата е Наоми Уотс, с която не се задържат дълго, но пък запознанството им е романтично - по време на снимките на "Бандата на Кели". Двамата започват бурна връзка, която приключва две години по-късно.

След това Леджър среща любовта отново, втори път за кратко. Тази, която го пленява, е актрисата Мишел Уилямс, която го дарява и с дъщеря.

Хийт Леджър и Мишел Уилямс

Снимка: Getty Images

И докато в живота му валят роли след роли, любови след любови, и всичко изглежда сякаш уредено, то съдбата си казва думата и заявява, че има други планове. Точно на върха на кариерата си, малко след Жокера, Леджър напуска този свят.

На 22 януари 2008 г. в 15:26 часа актьорът е намерен в апартамента си. В близост до тялото му са открити "онези" сънотворни, отпускани с рецепта, както и опаковки от други лекарства, които се продават свободно. В резултат на проведеното разследване официално се съобщава, че причина за смъртта е "остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства".

Той дълго време се намира в тотален емоционален хаос. Леджър страда за Уилямс, която го изоставя, за дъщеря си, споделя, че се чувства пренебрегнат от света и превърнат просто в един инструмент на холивудската машина. Най-ценните му хора се отдалечават още повече и очаквано, те също започват да забелязват какво се случва с него. Често го предупреждават, че има сериозна нужда от почивка. И никой не предполага, че ще се стигне дотам, макар че знаците са налице.

Както споменахме, Леджър страда от безсъние. И той, а по-късно и близките му потвърждават, че е успявал да спи само по час-два на нощ. Неговата драматична инсомния го води по пътя към ада. Той започва да взима приспивателни, а когато спрат да му действат, увеличава дозата още и още. Когато го намират, е твърде късно за възстановяване на жизнените му функции. В организма му са намерени следи от оксикодин, диазепам, хидрокодин, темазепам, алпразолам и доксиламин. Мнозина подозират, че една негова колежка, Мери Кейт Олсън, му е дала някои от лекарствата. Дамата отказва да съдейства на агенцията по лекарствата и наркотиците и точно това засилва още повече подозренията, че някой е дал забранени вещества на Леджър.

До днес никой не знае как се е сдобил с толкова богато количество сънотворни, но последните му думи са: "Просто трябва да поспя малко..."

Цялата тази отдаденост на ролята има негативни последици. Джак Никълсън на няколко пъти се опитва да предупреди младия актьор, че Жокера лесно може да го извади от равновесие, но...кой кога е успял да спаси някого от собствената му съдба? За разлика от Хоакин Финикс, Хийт така и не успява да излезе от образа. Перфекционизмът иска жертви и за да изпълни както трябва ролята, Хийт е бил готов да даде всичко. Дори живота си.

"Той беше болезнено срамежлив, много чувствителен и никога не бе достатъчно сигурен в себе си. След всеки кастинг, на който се спираха на него, той се обаждаше да ми каже, че са го избрали незаслужено и че няма да изиграе тази роля", думи на майка му. 

Снимка: Getty Images