Навярно няма човек, който поне веднъж да не е гледал целенасочено или на случаен принцип, минавайки из телевизионните канали, "Титаник" - американската драма, създадена по реален случай и първият филм с 1 милиард долара приходи. Едва ли и някой може да си представи други актьори освен Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в ролите на Джак и Роуз

Оказва се обаче, че тяхното участие в мащабната продукция далеч не е било сигурно. "Титаник", излязъл на екран през 97-а и режисиран от Джеймс Камерън, е едно от най-престижните кинематографични произведения в историята. 

Размишлявайки върху първоначалната си среща с актьорите, години по-късно режисьорът разказва за списание "GQ" как Лео почти е щял да загуби ролята си, а тази на Роуз едва ли би била изиграна от Кейт. За да не взима "най-мързеливото кастинг решение в света", Джеймс Камерън се чувствал длъжен да постави Кейт Уинслет в конкурентна среда. Още след първата им среща обаче той се убедил, че тя е "фантастична". Решението било взето, без другите кандидатки за ролята да получат шанс за интервю. Филмовият гений обаче имал известни съмнения относно арогантността на Ди Каприо, проявена по време на кастинга.

За срещата си с актьора той разказва: "Беше забавно. Стоях в конферентната зала, очаквайки да се срещна с Леонардо. Всички жени от офиса също се бяха събрали, защото очакваха да го видят."

Без съмнение бъдещият Джак очаровал всички, но дошъл ли е моментът за следващата среща, нещата започнали да вървят надолу.

"Лео дойде няколко дни по-късно, аз бях подготвил камера, за да запиша видеото. Той не знаеше, че ще се явява на прослушване. Мислеше, че идва, за да се запознае с Кейт", разказва Камерън. Режисьорът предложил да отидат в съседната стая, за да прочетат двамата актьори откъси реплики и да бъдат записани.

Ди Каприо едва тогава разбира, че трябва да чете за ролята, т.е. да се яви на истинско прослушване за нея: "Искаш да кажеш, че аз чета? О, аз не чета", е реакцията му.

В отговор награденият с "Оскар" режисьор му стиска ръката, като му благодари, че е дошъл. Лео бързо осъзнава колко е голям залогът: "Чакай, ако не чета, няма да получа ролята? Просто така?"

В отговор Камерън дава да се разбере, че за такава мащабна продукция, която ще отнеме години на ангажираност, не може да си позволи да вземе грешно решение за кастинг. И твърдо заявява: "Или ще четеш, или няма да получиш ролята". Ясно и кратко.

Въпреки първоначалното си нежелание, Лео все пак се съгласява да опита с четене. Според Джеймс той е носил "атмосфера на негативизъм и разочарование" до момента, в който камерата не е започнала да работи. Все пак въпросът за екранния тест е важен, защото режисьорът иска да види химията между него и Кейт, която по това време вече е подписала договор за ролята на Роуз.

Снимка: Getty Images

Веднага след репликата "действие" на Камерън, настъпила забележителна трансформация - Ди Каприо безпроблемно влязъл в образа на Джак и сцената оживяла.

Режисьорът описва ярко промяната, като обяснява, че лицето на Кейт Уинслет е светнало от вълнение и сякаш слънчев лъч е пробил тъмните облаци. В този ключов момент, той без съмнение разбрал: "Леонардо е човекът."

Номинираният единадесет пъти за "Оскар" - "Титаник" си остава завладяващо и емоционално въздействащо изображение на един дълбоко трагичен момент от историята. Невъзможно е да споменем този филм, без да си представим образите на Роуз и Джак, завинаги запечатани в съзнанието ни като квинтесенция на любовта.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images