Почти три десетилетия, а репликата "As If!" (в превод: "Как ли пък не!") все още можем да я чуем в главите си.

Минаха 28 години, откакто Шер Харовиц и нейните приятелки омагьосаха живота ни на малкия екран. Оттогава насам "Баровки" се превърна в хитова тийн комедия на 90-те.

В края на краищата, какво може да не харесаме във филм, изпълнен с емблематична мода, тийн жаргон и цялата драма, която идва от това да си гимназист?

Ако сте дете на 80-те или 90-те години, има голяма вероятност да сте гледали култовия филм "Баровки". Той ни накара да искаме всички тоалети, които ни показаха и да научим онези нелепи жаргони, които използват героите. Продукцията проследява историята на богатата гимназистка Шер (Алиша Силвърстоун) и най-добрата ѝ приятелка Дион (Стейси Даш), които стават сватовници на двама свои учители и преобразяват новото момиче Тай (Британи Мърфи).

Сега, 28 години по-късно, Силвърстоун казва, че все още получава признание за емблематичната си роля: "Все още не мога да проумея колко много са гледали "Баровки". Невероятно е как толкова хора обичат филма и се преоткриват в него", споделя актрисата пред "Vogue". За себе си тя би казала, че не изглежда по начина, по който изглеждаше тогава, но въпреки това все още я разпознават по улиците: "Постоянно ме питат: Ти ли си Шер?"

Филмът, написан от Ейми Хекерлинг и базиран по романа на Джейн Остин "Ема", със сигурност заема специално място в сърцата на всички ни или поне на тези, които си падаме по тийн деведесетарски драми.

Излязъл на екран на 19-и юли "Баровки" получава положителни отзиви от критиката и се смята за един от най-добрите филми на всички времена. Дори по време на прожекциите си в кината в Съединените щати, продукцията събира цели 56,6 милиона долара. 

И макар повечето да сме гледали безброй пъти филма, дали знаем факти около него? Например, че...

Силвърстоун получава ролята на Шер, благодарение на участието си в клип на "Aerosmith". В разговор за списание "Interview" Ейми Хекерлинг разказва, че е видяла Алиша в "Crazy" и още тогава й "хвърлила око": "Просто полудях по нея. Когато предадох сценария изрично споменах, че искам момичето на Aerosmith", спомня си тя.

А в случай, че Алиша откажела ролята, втора подред за нея била Сара Мишел Гелар.

"Засмучи и издухай":

Парти играта, в която група тийнове си разменят карта с уста, сигурно е позната на доста. Във филма може и да е изглеждала елементарна, но със сигурност не било така. "Членовете на актьорския състав трудно се опитваха да задържат картата да не падне, така че по-късно бе внесена реквизитна такава, тя е една идея по-лека. Когато и това не помогнало, актьорите нанесли дебел слой балсам за устни, за да помогнат на картата да се залепи за устните им", разказва Ейми.

"Ти си девственица, която не може да шофира":

Една от великите реплики на Британи Мърфи. Всъщност тя е вдъхновение от случка в истинския живот на Ейми Хекерлинг. За "Vice" тя споделя: "Взимаш това, което те е наранило и го използваш".

По-късно се оказва, че и самата Британи е била на същото "дередже", когато е изрекла репликата. В интервю тя разказва: "Всъщност, самата аз бях тогава девственицата, която не може да шофира".

Емблематичната рокля на "Calvin Klein":

- "Кой казва, че това е рокля?"

- "Келвин Клайн."

В крайна сметка дизайнерът се принудил да преиздаде известната бяла къса рокля отново през 2010-а. Все пак - всички завиждахме на тоалетите, които носеше Шер. Впрочем...във филма тя сменя цели 63 аутфита.

Мона Мей, която е отговаряла за дрехите на актьорите споделя по-късно в интервю, че е разполагала само с 200 000 долара, които е могла да похарчи за всички дрехи. "Проверявах и в евтини магазини и в по-скъпи. Трябваше да създам от нищо-нещо."

Но не само Шер бе модната икона. Спомняте ли си Дион с емблематичните шапки?

Всъщност, оказва се, че тя е най-възрастният член в актьорския състав. Когато е играла гимназистка на 16, в реалния живот Даш е била на 27!

С много дързост и стил "Баровки" спечели сърцата на цяло поколение и се превърна в една от най-обичаните комедии на всички времена.