На 81-годишна възраст почина руският певец Йосиф Кобзон, наричан "Гласът на СССР" и "Съветския Франк Синатра".

Вижте снимки на Кобзон >>

През годините Кобзон поддържаше тесни връзки с България. Той нееднократно е изпълнявал едни от най-обичаните български песни като "Една българска роза" на Паша Христова и "Моя страна, моя България" на Емил Димитров.

У нас, освен с музиката си, той е известен и с политическите си пристрастия. През 2014 г. партия "Атака" бе поканила певеца за закриването на предизборната си кампания. Той бе засегнат и от санкциите, които ЕС и САЩ наложиха на руски държавни лица след анексирането на Крим.

Йосиф Кобзон е роден в град Часов Яр, Донецка област, Украйна, на 11 септември 1937 г. От репертоара му може би най-известната песен е "Мгновения", от известния съветски сериал "17 мига от пролетта". По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. В края на 1970-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, след експлозията в атомната електроцентрала, а през 1987 г. е обявен за "народен артист на СССР".

През 2007 г. по случай 70-годишнината си решава да направи юбилейно турне, започващо в България. При посещенията си в България пее на български език песните: "Моя страна, моя България", "Една българска роза", "Хей, поле широко".

Той е носител на множество ордени и награди в родината си.