Все още не са повдигнати обвинения срещу никого от екипа на филма "Rust". В момента детективите взимат показания от всички на мястото на инцидента. Алек Болдуин, в ролята на каубоя Харлънд Ръст, застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза при презареждане на оръжие в една от сцените. Болдуин е и продуцент на лентата.

Важно е какво ще каже координаторът по каскадите в продукцията Алън Граф, с 35-годишна кариера в киното. Кой е оръжейникът на терен, още не е ясно. 

Никой не знае как това може да се е случило, въпреки че протоколите за използване на реквизитни оръжия обикновено са строги. Оръжието се избира според героя и според сцената. На снимачната площадка винаги има оръжейник, служител по безопасността и координатор на каскадьорите: поне трима души, които винаги държат под око оръжията на снимачната площадка, казват специалисти от САЩ пред theconversation.com.

Реквизитните оръжия рядко могат да убиват, защото минават през прецизна двойна проверка от сертифицирани оръжейници, реално те носят отговорността. 

Обикновено в киното се използват само халосни патрони. Неслучайно се дават на каскадьори - дубльори, а актьорите минават курс дори за да знаят какво да правят. Най-често се работи с еърсофт пистолети и после се добавят ефекти на пост продукция, казват и български експерти по темата.

Снимки от въздуха от снимачната площадка на "Rust"

Стопкадър: CNBC

Халосните патрони при късо оръжие много трудно, почти невъзможно могат да убият, под 2 метра могат евентуално да наранят. В други случаи се ползват газ сигнални, които имат разпръсквател в цевта и не е възможно да се изстреля истински куршум.

Когато стрелящият актьор е прекалено близо до камерата и екипа, или колега партньор, се слага плексиглас, за да няма опасност.

Под 2 метра стрелбата не е препоръчителна, защото от халосния 9-милиметров например излизат мънички осколки, които могат да наранят кожата, да се причинят леки изгаряния. Всичко зависи от боеприпаса и оръжието. Този инцидент се случи в пиков момент - филмовите дейци в САЩ готвеха стачка именно за безопасни условия на работа. 

Стопкадър: CNBC