Н.Ц.В. Княгиня Калина беше приета в престижния "Клуб на изследователите" в Ню Йорк, съобщи сайтът kingsimeon.bg.

"The Explorers Club" е основан в Ню Йорк през 1904 г. и оттогава служи като сборен пункт за срещи на изследователи и учени от цял свят. Китин Муньос става негов член през 1997 г. Той носи знамето на този клуб по време на две от морските експедиции, които ръководи. Княгиня Калина също се присъедини към клуба и по този начин се превръща в първата принцеса негов член. Сред останалите му членове са лидери в полярните изследвания, гмуркането, космическите изследвания, археологията, зоологията, физиката, океанографията, астрономията, екологията, геологията, палеонтологията, природозащитен алпинизъм и пещерно дело.

Княгиня Калина и съпругът й Китин Муньос бяха гости на годишната гала вечеря на "Клубът на изследователите" (The Explorers Club) в Ню Йорк. Те бяха поканени на президентската маса, заедно с президента на клуба Ричард Гариот и съпругата му Летисия Гариот дьо Кайо, бизнесдама, близка до Джо Байдън и Хилари Клинтън. Тя е внучка на Андре дьо Кайо дьо Сенарпон, известен като Андре Кайо, френски геолог, чието име е дадено на лунен кратер. Миналото лято Княгиня Калина прие президента на клуба и съпругата му в дома си в България и ги запозна със своите експедиционни проекти.

Престижната годишна вечеря на "Клуба на изследователите" беше идеалният повод за Княгиня Калина да облече традиционна българска носия. "Важен е фактът, че княгинята идва в "Клуба на изследователите", облечена по този начин", каза г-н Китин Муньос за съпругата си. "Това е идеалното място за популяризиране на културата на различните страни."

Китин Муньос пък беше с униформата на испанските зелени барети, в които започва да служи веднага щом навлиза в зряла възраст и споделя, че обучението му в тях е безценен опит за него.