Любовница, измяна, предателство, мащеха, са съществителни нарицателни, които веднага изникват щом се чуе името Камила. Тя полага много усилия това да не е така. Никога досега не е се е случвало някой от сянката да изскочи с такава сила и да вземе властта в свои ръце, да прекрои приказката и не принцесата, а "другата жена" да получи почестите, и любовта, и сърцето, и короната. 

Камила, съпругата на крал Чарлз Трети получи короната на много късна възраст, макар цял живот да се е домогвала до нея. Утре тя ще навърши 76 години и за първи път ще духне свещите на тортата като кралица. 

Родена като Камила Розмари Шанд през юли 1947 г., тя е израснала в английската провинция, където се развива нейната страст към конете.

Тя се запознава принц Чарлз на мач по поло в Уиндзор през 1970 г. и стават приятели. На следващата година Чарлз се присъединява към Кралския флот и докато го няма, Камила се омъжва за офицер от кавалерията Андрю Паркър Боулс. Двойката има две деца през 70-те години, съобщава CNN.

Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър през 1981 г. на очевидно приказна церемония, наблюдавана от милиони по света. Но през 1994 г. той призна, че е имал извънбрачна връзка с Камила.

Снимка: Getty Images

Даяна потвърди неговата изневяра и своята изневяра през следващата година по време на сензационно интервю за BBC, когато тя каза известните думи: "Бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено".  

Камила и Паркър Боулс се развеждат през 1995 г. Чарлз и Даяна се развеждат на следващата година и Камила почти изчезва от обществения живот, тъй като подкрепата на обществото и медиите е отправена към принцесата. Настроенията "за" Даяна и "против" Камила бяха допълнени и от съчувствие към Даяна, след като тя беше убита при автомобилна катастрофа, следствие на висока скорост в Париж през 1997 г.

Снимка: Getty Images

През 1999 г. започна програма за повторно представяне на Камила пред публиката с внимателно организирана първа поява с Чарлз пред хотел "Ritz" в Лондон. Тя се премести в Кларънс Хаус, за да бъде с Чарлз и името й започна да се появява в официалните документи.

Шест години по-късно тяхната продължила десетилетия любовна история достига кулминацията си, когато се женят в Уиндзор със съгласието на кралица Елизабет II. Камила, която стана известна като Нейно кралско височество херцогинята на Корнуол, стана официална съпруга на Чарлз и бъдеща кралица на Обединеното кралство.

Херцогинята се хвърли като лъв в живота на старша кралска особа, подкрепяйки Чарлз в официални ангажименти в Обединеното кралство и на задгранични визити, въпреки големия ѝ страх от летене. Със своята способност да разсейва "напрежението в стаята", тя бързо се превръща в ценност за кралското семейство и британското правителство.

Снимка: Getty Images

"Винаги е хубаво да имаш някой на своя страна", каза Чарлз пред CNN през 2015 г. "Тя е огромна подкрепа. Страхотното е, че се смеем много, защото тя вижда смешната страна на живота, слава Богу. Това добавя много в една връзка". 

Синът ѝ застана на нейна страна преди коронацията. "Не ме интересува какво казват хората. Тя се омъжи за човека, когото обичаше, и сега това се случи", каза Том Паркър Боулс пред подкаста "The News Agents".

Камила също така определи собствената си кралска роля, защитавайки каузи, близки до сърцето й, като ограмотяване на децата и подкрепа на жертвите на домашно насилие. Тя каза пред CNN по време на посещение в приют за жени в Бристол, Англия през 2017 г., че е успяла да използва позицията си, за да подчертае тежкото положение на "смелите жени", които са пострадали от ръцете на своите партньори. 

Снимка: Getty Images

Новата кралица също така работи за повишаване на осведомеността относно остеопорозата, заболяване, което засяга както майка й, така и баба й.

"Мисля, че тя направи чудесни неща с целия проблем около насилието срещу жени и сексуалното насилие. Мисля, че е доста забележително това, което тя направи на този фронт. И след това отново с цялата й работа по ограмотяване, защото тя е луда по четенето, а баща й беше страхотно запален по литературата и мисля, че я насърчи по този начин, така че тя поглъща книги от всякакъв вид. Много се гордея с нея", каза Чарлз през 2015 г. 

С нарастването на семейството у Камила се появи нова страст - към внуците. "Тя е професионална баба", каза един от нейните сътрудници пред CNN през 2013 г. 

Нейният племенник, Бен Елиът, каза пред "Vanity Fair" през 2022 г., че Камила "обожава своя съпруг, деца и внуци". 

В момента, в който нейният съпруг стана крал, Камила автоматично стана кралица. Дълго време обаче се смяташе, че тя няма да използва титлата, тъй като през 2005 г. Кларънс Хаус даде изявление, в което се казва, че вместо това тя ще бъде известна като "Принцеса-консорт". Някои в двореца по това време смятат, че обществеността не е готова Камила да вземе титла, която е била предназначена за Даяна. 

Снимка: Getty Images

Но с годините отношението към Камила се смекчи. През 2015 г. проучване на CNN установи, че всеки четвърти британец я харесва все повече и по-малко хора се противопоставят тя да стане кралица. 

След това, през февруари 2022 г., кралица Елизабет II използва своя платинен юбилей, за да даде благословията си херцогинята на Корнуол да бъде известна като кралица, когато му дойде времето.

В съобщение по случай 70-ата годишнина от възкачването й на престола тя каза: "Когато след време синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която оказахте на мен, и моето искрено желание е, когато това време дойде, Камила да бъде известна като Кралица Консорт, тъй като тя продължава своята лоялна служба".

В отговор говорител на Чарлз и Камила каза, че са "трогнати и почетени от думите на Нейно Величество".

Снимка: Getty Images

Това беше изключително значима намеса от страна на монарха, единственият човек, който може да дефинира кралските титли.

Ходът на Елизабет към устойчива на бъдещето монархия направи така, че са подчертае, че Камила вече не е разглеждана - нито публично, нито в рамките на стените на двореца - като кралска любовница, а по-скоро като централна фигура в самото сърце на Фирмата.