Киноиконата от Златната ера на Холивуд Кърк Дъглас на 9 декември щеше да навърши 105 години, но напусна този свят на 103 години. Той беше беше класиран на 17-о място в списъка на Американския филмов институт за най-великите легенди на класическото холивудско кино, изпреварвайки Джеймс Дийн и Бъстър Кийтън.

Завладяващ мъж, алфа мъжкар, с приятно оформени мускули и трапчинка на брадичката, той остава в историята като Спартак завинаги, както и известните филми "Одисей" и "Викингите".

Embed from Getty Images

Кърк Дъглас е роден под името Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 г. в Амстердам, щата Ню Йорк. Баща му бил търговец на коне в родината, в Америка бил доведен до просешка тояга. "Баща ми беше вехтошар, а аз бях син на вехтошар", ще признае по-късно в биографията си Кърк Дъглас.

Дъглас открива страстта си към актьорството още в детската градина, след като рецитира стихотворението "The Red Robin of Spring" и получава бурни аплодисменти. Решава, че иска да прави професионална кариера, след като участва в няколко пиеси в гимназията. Талантът му е забелязан от Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк, откъдето си осигурява стипендия.

Майкъл Дъглас и баща му Кърк Дъглас

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

След войната Кърк се връща в Ню Йорк и работи в радиото, театъра и предимно в реклами. Пробивът на Бродуей идва с "Kiss and Tell" през 1943 г., след което валят покани за още роли. През 1949-а играе в "Три сестри". През същата година Дъглас циментира образа си на мачо в "Шампион", където играе егоистичен боксьор.

Смятал да си остане театрален актьор, но Лорън Бакол му помага да получи първата си екранна роля във филма на Хол Уолис "Странната любов на Марта Айвърс" през 1946 г.

Превъплъщава се във Винсънт Ван Гог в лентата "Страст за живот" от 1956 г., снимана във Франция. Кърк не само външно заприличва на гениалния художник, но успява да извади на бял свят вътрешните му вълнения. Печели "Златен глобус" за тази роля.

Голямата роля на живота му идва през 1960-а в "Спартак". Той бе и изпълнителен продуцент на филма. С бюджет от 12 милиона, това бе най-скъпата лента на времето си. Режисьор е Стенли Кубрик, а звездният актьорски състав включва Джийн Симонс, Лорънс Оливие, Питър Устинов, Тони Къртис, Чарлз Лотън, Джон Гавън и други. След години прави филмова компания, която нарича на майка си "Брина къмпъни".

Кърк Дъглас купува правата върху романа "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси и го превръща в пиеса през 1963 г., в която играе.

Постановката се върти на Бродуей 5 месеца, но няма очаквания успех. Дъглас пази правата за екранизация 10 години и накрая ги дава на сина си Майкъл. Той и Сол Зентс продуцират легендарния филм на режисьора Милош Форман, с участието на Джак Никълсън, който се превръща в големия победител на 48-те награди "Оскар" - печели 5 статуетки. Между 1970-а и 2010-а Дъглас снима почти 40 филма, режисира няколко ленти и има немалко телевизионни изяви. През 2009-а Кърк изнася автобиографично уан-мен-шоу "Before I Forget" в "Театъра Кърк Дъглас".

С втората съпруга Ан на младини

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

През 1996 г. Дъглас получава удар, който затруднява говора му. "Актьорът трябва да знае как да функционира и да се самозапази, също така му е необходима голяма доза късмет. Аз имах този късмет. Да работиш в този бизнес, ти отнема доста и затова мнозина отпадат, защото нямат енергията да поддържат таланта си", споделя той за професията.

На Кърк Дъглас, който три пъти е номиниран за "Оскар", но не печели нито веднъж, е кръстена улица в Палм Спрингс през октомври 2004 г. И все пак има статуетката у дома си - през 1996 г. получава отличието за "50 години морална и творческа сила в кино общността".

На 27 февруари 2011 г. Дъглас се появява на сцената на "Кодак театър", за да връчи "Оскар" за най-добра поддържаща актриса. Той флиртува с водещата Ан Хатуей и я пита: "Къде беше ти, когато снимах филми?"

Печели $50 000 за единствената дума на английски, която произнася, в японска реклама по телевизията от 1980 г. - "кафе".

Идолът на Кърк, който говори немски и френски е президентът Хари Труман.

"Да снимаш филми, е вид нарцисизъм. Децата ми никога нямаха предимството, което аз имах - родих се беден. Когато станеш звезда, не се променяш. Но околните - да", казвал е Кърк.

"Баща ми беше и остава невероятно енергичен, по-голям от живота, понякога агресивен, много мъжествен човек, който обича жените", сподели Майкъл Дъглас в навечерието на неговия 100-тен рожден ден. "Когато съм се родил, Кърк е бил на 28 години, а майка ми Даяна - на 21. Когато съм бил на 2, баща ми се отказва от малките роли в Бродуей и заминава за Холивуд в търсене на слава и богатство", връща лентата Майкъл. След осмата си година израства при майка си и втория си баща в Кънектикът. Заедно с по-малкия му брат Джоел пътуват до Холивуд, за да прекарват уикендите с татко си.

Със синовете Джоел и Майкъл

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Посещават го и на снимачните площадки. Майкъл празнува и шестнайсетия си рожден ден в Ел Ей с тогавашната си приятелка Хейли Милс. "Прекарвахме си страхотно. Понякога ходехме в къщата му в Палм Спрингс. Хора като Бърт Ланкастър, Франк Синатра и Тони Къртис се отбиваха. Всичко това остави у мен големи спомени и като погледна назад, виждам, че татко е бил първо филмова звезда, а чак после баща", казва 72-годишният Майкъл. "Бяхме по-привързани към доведения си баща. Но каквото и да кажем, Кърк беше и остава човек, хвърлящ много дълга сянка."

След заминаването на баща му за Ел Ей, майка му бързо разбира за невъздържания сексуален порив на Кърк. Година и половина след установяването му в Калифорния, тя слага точка на брака. Тогава Майкъл е на седем, а брат му - на четири.

"Много бракове се проточват заради децата. Но ако питаш самите деца, когато пораснат, ще кажат, че биха прекъснали напрежението много по-рано. Разводът по-скоро е решение. Знаех, че те не са един за друг", разказва още Майкъл. Баща му е руски евреин от селски произход, а Даяна образована жена, англиканка от богато бермудско семейство. "Но нали знаете какво казват - противоположностите се привличат. Беше много красива. Той е бил във флота през войната и попада на снимка на майка ми на една корица на "Тайм". Вече се били срещали в театралното училище и той веднага решил, че ще се ожени за нея. Тя пък очевидно си падала по лоши момчета, така че е имало животинско привличане. Обаче не е сработило", допълва още той.

Дъглас обожавал майка си, която починала на 92. "Тя се бореше като самотна майка, играеше в сапунени опери и понякога на Бродуей. После направи страхотен избор за втори съпруг - любящ мъж, също актьор, Бил Дарид", споделя Майкъл. Майка му се омъжва за втори път, когато той е на 12 и живеят в Кънектикът.

"Бил беше невероятен пич, най-значимото мъжко влияние в пубертета ми. За негова чест Кърк винаги го наричаше мой доведен баща. За доведените родители често се говори лошо, но то невинаги е истина. Бил беше човек, наел се със сериозната задача да възпита децата на друг мъж, а това включваше и разговори за птичките и пчеличките", казва още Майкъл.

Вторият брак на Кърк е далеч по-успешен. С Ан са заедно вече повече от 60 години. "Тя е прекрасна жена, обратното на зла мащеха, и е неразделна част от живота ми", казва Майкъл за втората си майка. Той признава, че е точно като баща си и също е отсъствал много от първия си брак, но във втория с красивата Катрин Зита-Джоунс се чувства много по-уверен.

Кърк се жени за продуцентката Ан Бюджънс през 1954 г., от която има още двама синове - Питър, също продуцент, и Ерик, актьор. Ерик умира от свръхдоза на 6 юли 2004 г. Съпругата му почина тази година. 

С Ан до края

Снимка: AP/БТА