Без значение дали човек е почитател на турските сериали или ги подминава с пренебрежение, когато по случайност попадне на тях, прехвърляйки телевизионните канали, то със сигурност е чувал за Къванч Татлъту.

Звездата му изгря пред погледа на зрителската аудитория през 2005 г., когато влезе в образа на Мехмет в предаването "Перла". Още с премиерата си, телевизионната продукция се радва на огромна популярност в своята родина, а с течение на времето превзе и други страни, включително и България. Тогава синеокият мъж, превъплътил се в наследника на богатата фамилия Шадоолу, се превърна в един от най-желаните и успешни актьори в Турция. Бавно, но сигурно, той доказа, че напълно заслужава своето място пред обектива на камерата, макар някои хора да не знаят, че всъщност никога не е копнял за това.

Вижте снимки на Къванч >>

Да, странно или не, Татлъту действително не е имал намерение да гради актьорска кариера и ако зависеше от него, то днес щеше да се развива в съвсем различна посока. Но животът неведнъж е показал, че човешките кроежи обичат да се разминават с реалността. Така става и при него.

Къванч е роден в град Адана на 27 октомври 1983 г. в семейството на Ердем и Нуртен, които съдбата дарява с общо пет деца - три момчета и две момичета. За разлика от рода на майка му, която е от Одрин, предшествениците на баща му идват от някогашна Югославия. Интересен факт е, че в превод от турски език името на Къванч означава "гордост", а фамилията му се образува от думите "tatlı", което означава "сладък", и "tuğ" - герб на старата турска символика.

Детската му мечта е да стане професионален баскетболист и някой ден да пробие в най-престижната световна лига - NBA. Любовта му към този спорт е толкова силна, че учейки в лицей в Адана, той прекарва безброй часове на баскетболното игрище, тренирайки с топка в ръце.

През 1997 г. баща му се разболява и се нуждае от неотложно лечение, заради което семейството се мести в Истанбул. Там момчето продължава образованието си, а възможностите на големия град му позволяват да направи първите крачки по пътя към реализирането на своите копнежи. Талантът и трудолюбието му не остават незабелязани и скоро се озовава в младежкия отбор на "Бешикташ", където прекарва две години. Неуморната работа и положените усилия му се отплащат, отваряйки пред него вратите на авторитетната А Група.

И точно в този миг, когато бъдещето му изглежда изпълнено с редица шансове, той разбира, че няма пълно щастие. Последвалият обрат в историята му е доказателство за това, че независимо от волята си, човек просто не може да върви срещу своята орис... Оказва се, че звездите имат съвсем различен план за живота на Татлъту, който коренно се разминава с неговия, а намесата им идва под формата на тежка травма, прекратила на кариерата му още в зародиш.

Къванч с колежката си от "Перла" - Сонгюл Йоден

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Раздялата със спорта и стремежите, срещнали своя край, му носят далеч по-голяма болка от физическото нараняване, приковало го временно към леглото. Изгубил надежда, той се отдава на отчаяние, без да подозира, че още на следващия ъгъл го чака световната популярност.

Светът научава името на Къванч благодарение на майка му, която, разхождайки се в търговски център, случайно забелязва обява, издирваща манекени. Убедена, че синът ѝ притежава всички необходими качества, тя изпраща негови снимки, без дори да му каже. Отговорът на агенцията не закъснява, а с него младежът стъпва на модния подиум. Добрият му външен вид бързо привлича вниманието в средите и му осигурява титлата "Best Model of Turkey".

Едва на 19 г. той се озовава на върха на славата, завоювайки първото място в "Best Model of the World". Като награда към отличието получава договор за половин година с парижката агенция "Success".

Във френската столица той позира пред обективите на прочути фотографи за редица големи списания и успешно си сътрудничи с различни марки. Визията му даже отговаря напълно на високите критерии на гигантa "Calvin Klein", наел го да рекламира емблематичната марка бельо. След кампанията заминава за Америка, където затвърждава позициите си на един от най-търсените турски модели.

Междувременно в родината му не спира да говори за неговите постижения, които идват от другия край на океана, а нестихващият интерес към личността му провокира множество предложения за участие в предстоящи телевизионни продукции, които ще се снимат в страната му. По онова време ангажирането на манекени за сериали и теленовели вече е утвърдена практика, затова не е никак чудно, че не един режисьор и продуцент се надява да привлече Татлъту в своя проект.

След голямо колебание и не по-малко притеснение, връщайки се обратно в Турция, той все пак приема ролята на Мехмет в "Перла", а причината е, че наистина харесва персонажа, тъй като намира сходства между него и себе си. Решението му го превръща в истинска сензация в държавата и не след дълго е обявен за най-големия секссимвол на малкия екран. Нещо повече, заради сините му очи, русата коса и своята привлекателност, разтапяща женските сърца, медиите му дават прозвището Брад Пит на Близкия Изток.

И макар всичко да започва с природните му дадености, Къванч отказва да се примири с факта, че успехът му се дължи единствено на хубавото му лице.

"Винаги съм желал да върша както трябва онова, с което се занимавам. Искам да вървя към върха със сигурни крачки", казва той в свое интервю.

Поради тази причина, за да докаже че Господ му е дал повече от добра опаковка, той продължава образованието си в Истанбулския Университет със специалност "Театър и кино". И наистина - с времето играта му става все по-убедителна, а накрая критиката е очарована от способностите му, разгръщащи се пред очите на милиони зрители.

През 2007 г. той се снима в първия си филм - "Американци в Черно море 2" на режисьора Картал Тибет. Следват участия в сериала "Двама завинаги", а по-късно и хитовото шоу "Забранения плод", за изпълнението в което получава първия си приз "Златна пеперуда". Всъщност, за кариерата си дотук той печели общо 40 награди, по-голямата част от които за най-добър актьор. Те показват, че Татлъту действително притежава много повече от красивите си физически черти.

Дебюта си на театралната сцена прави през 2010 г. в мюзикъла "Брилянтин", в който показва и певческите си заложби. В края на представлението публиката го аплодира на крака.

След това към филмографията си прибавя заглавията на продукциите "Езел", "Север Юг", "С Русия в сърцето" и "Искрите на отмъщението". Всеки следващ проект е по-амбициозен от предходния и разкрива нови и неподозирани аспекти на играта му. Така той се нарежда сред най-големите и скъпоплатени артисти в турската индустрия, а името му се превръща в синоним на думата "успех".

Паралелно с работата в телевизията и киното, той продължава да се снима за популярни брандове. Позирал е за списания като "Elle", "Vogue", "GQ", "Marie Claire" и др., а също така участва в рекламните клипове на световноизвестни марки, като например Coca-Cola. През 2018 г. е удостоен с отличието за най-добро рекламно лице на облеклата "Mavi".

Къванч в реклама на Coca-Cola

Снимка: Скрийншот на видео реклама в YouTube

Въпреки че медията има навика често да му приписва връзки с екранните му половинки, както и с всяка жена, с която се появи на публично място, Къванч признава само четири от тях. Споделя, че за първи път разбира какво е любов на 13 години, когато среща Сибел на спортен лагер в Мерсин. Чувствата му остават несподелени, но момичето с дълги крака и къси панталони намира трайно място в съзнанието му.

Не крие, че сравнява всички жени със своята майка, която през целия му житейски път е била негова опора. За дамите е предизвикателство да спечелят сърцето му, но за сметка на това, ако успеят, могат да са сигурни, че той ще им бъде верен. Звездата от "Перла" казва, че е моногамен и не е почитател на авантюрите за една нощ. Убеден е, че този, който изневерява, губи всичко.

През 2002 г. започва романсът му с Азра Акън, спечелила короната на "Мис Свят 2002". Пет години и три паузи в отношенията им по-късно - те се разделят, тъй като красавицата не може да спре да ревнува партньора си. След това, в продължение на малко повече от година, Татлъту се среща с 13 години по-възрастната от него Мелтем Джумбул, която след края на взаимоотношенията им прави шеметна кариера в Боливуд.

Къванч не остава сам задълго, тъй като започва да се вижда с Идил Фърат и за известно време намеренията му към неговата колежка изглеждат сериозни. Турската преса дори писа, че той я е представил на семейството си и планира да поиска ръката ѝ. Не така става обаче. Седем месеца, след като между тях прехвърчат първите искри, всеки от тях поема по собствен път.

Истинската любов среща в лицето на стилистката Башак Дизер, с която минава под венчилото на 19 февруари 2016 г. Двамата си казват заветното "Да", официално вричайки се в любов един на друг, в турското посолство в Париж, в присъствието на 40 души. Поради здравословни причини майката на актьора не успява да отиде на сватбата. През 2018 г. пресата писа, че въпреки желанието си, съпругата му не може да го дари с деца.