Кевин Спейси запази спокойствие по време на кръстосания разпит в гражданския процес за сексуално посегателство, като многократно отхвърли твърденията, че не е казал истината, когато отрече обвиненията, отправени му от актьора Антъни Рап, пишат задокеанските издания.

Петдесетгодишният Рап обвинява Спейси в сексуално посегателство, датиращо от 80-те години на миналия век, когато е бил на 14 години.

Няколкочасовите показания на опозорената холивудска знаменитост по време на разпита, на който бе подложен от страна на адвоката, представляващ Рап в съда, преминаха достатъчно гладко. Така не се наложи неговият защитник да задава допълнителни въпроси, след като кръстосаният разпит приключи.

Рап свидетелства по-рано в процеса, който навлезе в третата си седмица, искайки обезщетение от 40 милиона долара.

Обръщайки се към адвоката на Антъни Рап с "господине", Спейси не изглеждаше притеснен ден след като емоционално свидетелства и изрази съжаление, че е последвал съвета да бъде "приятелски настроен и сърдечен" в отговор на твърденията на ищеца през 2017 г., който бе първият от поредица хора, обвинили публучно звездата от хитовия сериал "Къща от карти" в сексуални домогвания.

Искът е свързан с предполагаема среща между двамата мъже през 1986 г.. Тогава Антъни Рап е 14-годишен обещаващ млад актьор и получава ласкави отзиви за ролята си в театралната пиеса "Скъпоценни синове", а Кевин Спейси е на 26 години и прави пробив на Бродуей с изпълнението си в "Дългият път на деня към нощта".

Снимка: Getty Images

Рап твърди, че Спейси го е поканил на парти в апартамента си в Манхатън, където се опитал да го съблазни в спалнята, след като другите гости са си тръгнали.

В интервюта и в съдебния иск той посочва, че пияният и олюляващ се Спейси го е понесъл на ръце, както младоженец носи булка, след което го положил на леглото и се е покатерил върху него. Рап казва, че бързо се е измъкнал и си е тръгнал, след което е мълчал за случилото се три десетилетия, докато кариерите и на двамата актьори са се развивали.

"В сърцето си не вярвах, че това се е случило", каза Кевин Спейси за реакцията си на твърденията. По думите му той е бил "ужасен" и е послушал съвета да направи публично изявление. В него Спейси посочва, че не си спомня срещата, но ако тя се е случила, дължи "най-искрени извинения за нещо, което е било крайно неуместно пиянско поведение".

"Цялото това нещо беше ужасяващо", казва Кевин Спейси, чиято впечатляваща кариера, увенчана с две награди "Оскар", беше прекъсната рязко, след като Антъни Рап и други хора го обвиниха в сексуални домогвания.

Антъни Рап

Снимка: Getty Images

Шестдесет и три годишният артист признава, че е забавлявал Рап и неговия приятел Джон Бароуман една вечер през 1986 г., след като са го гледали на Бродуей. Той обаче заяви, че ако е имал романтичен интерес, той е бил насочен към Бароуман, а не към Рап.

Спейси си спомня, че е танцувал с 19-годишния тогава младеж в клуб "Лаймлайт", след което ги е поканил заедно с Рап в апартамента си, за да видят кучето му.

В дома му двамата с Бароуман са имали своя "игрив момент" на леглото му.

В показанията си, частично представени пред съда в понеделник, Джон Бароуман свидетелства, че докато двамата със Спейси за кратко са флиртували на леглото, Антъни Рап е бил в тоалетната.

"Това беше флирт и игрив момент между двама души, които бяха привлечени един от друг", каза Спейси. "Бях запленен от Джон Бароуман".

В понеделник Кевин Спейси свидетелства, че е сигурен, че никога не е бил насаме с Рап, и че твърдението му за случилото се в апартамента не е вярно, предава БТА.

"Знаех, че няма да имам никакъв сексуален интерес към Антъни Рап или което и да е дете. Това знаех", каза Спейси.

Снимка: Getty Images