Актрисата Кейт Бланшет, която е посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, призова Европейския съюз да засили подкрепата си за бежанците и приемащите страни и да гарантира, че политиката му "се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите", предадоха Ройтерс и БТА.

"Трябва да разберете, че никой не поставя децата си в лодка, освен ако водата не е по-безопасна от сушата", каза носителката на "Оскар" в Европейския парламент в Брюксел.

"Благодаря на ЕС за дългогодишната му финансова подкрепа за бежанците и даващите им подслон в световен мащаб и призовавам за продължаване и увеличаване на подкрепата. Светът ни наблюдава", добави Бланшет.

Призивът на Бланшет идва в момент, когато Европейският съюз се опитва да преразгледа правилата за предоставяне на убежище и миграция, за да намали нелегалната миграция, а страните членки се опитват да намалят притока от хора, търсещи убежище. Италия обяви в понеделник, че ще изгради центрове в Албания, в които да бъдат настанявани морските мигранти, опитващи се да стигнат до Италия.

Рекордните 114 млн. души са били прогонени от своите домове по света, бягайки от насилие, конфликти, преследване и нарушаване на правата на човека, каза Бланшет и добави: "Инвестирайте в образование и средства за препитание, за да гарантирате, че семействата имат възможности там, където са, за да не се налага да се местят. Никой няма да има полза от поколение от отчуждени и неинтегрирни младежи".