Култовата китара, на която свиреше бившата звезда на британската група "Oasis" Ноел Галахър, беше продадена на търг в Париж за 385 500 евро, съобщи ДПА.

Embed from Getty Images

От аукционната къща "Друо" не посочват подробности за купувача на червената "Гибсън ES-355", която беше възстановена след счупване.

Твърди се, че китарата е била разбита във вечерта на разпадането на британската група през 2009 г. на фестивала Rock en Seine във френската столица към края на едногодишното световно турне на групата Dig Out Your Soul. За феновете тя е символ на края на "Oasis", след като двамата братя Ноел и Лиъм Галахър най-накрая признават, че се разделят след поредица от скандали.

Почитателите вярват, че Лиъм е счупил китарата на Ноел при инцидента. Джонатан Берг, експерт по китара и съосновател на галерия Artpèges, която проведе търга, каза, че инструментът е отбелязал "култов момент" в историята на музиката.

Китарата, реставрирана през 2011 г., беше представена с оригиналния си калъф и бележка от бившия й собственик, подписана "Мир, любов и банани".