Кийран твърди, че усеща тежестта на годините, въпреки че е само на 41 и според мнозина е в разцвета на силите си. "Всичко се промени. Ако си порежа пръста на лист хартия, девет дни по-късно раната продължава да се вижда. Всичко зараства толкова бавно", признава актьорът, не и без нотка тъга, прикрита зад обичайното му чувство за хумор.

Усеща напредването на възрастта най-вече, когато намери време да тренира, защото тогава умората и липсата на достатъчно сила и издръжливост са най-осезаеми. Както и нуждата му да си поема повече въздух, който някакси не му достига, особено, когато реши да направи по някой крос из алеите в парковете.

Излизането му извън добрата физическа форма се дължи най-вече на професионалните му ангажименти в телевизията, които през изминалите няколко години бяха изцяло фокусирани върху ролята му на Роман Рой в хитовия сериал "Наследници". Поредицата и най-вече брилянтното му превъплъщение в образа на харизматичен, саркастичен и жаден за власт член на богато, но напълно дисфункционално семейство, собственик на измислен глобален медиен гигант, го превърнаха в суперзвезда, предизвикваща суперлативи. Такива, че на последната церемония по раздаването на наградите "Златен глобус", Кълкин си тръгна с престижната статуетка за "най-добър актьор в телевизионна драма", която беше най-хубавият начин, по който можеше да се раздели със сериала.

Кийран с колегите си от сериала “Наследници“

Снимка: Getty images

Да играе ролята на член на подобно семейство съвсем не е непозната зона за Кийран. Още от малък той знае какво е най-близките ти да бъдат обект на медиен интерес и вниманието на обществото да бъде фокусирано върху теб, с вперени от любопитство очи, очакващо да чуе поредната пикантна история, случила се зад стените на дома им.

Безспорно, изминалите години, в които Кийран се подвизаваше като Ронан, бяха трансформиращи за него. Не само за професионалното му израстване и развитие, но и по отношение на личния му живот. Наред с играта си на снимачната площадка, той стана баща на две деца, със съпругата му Джес си купиха първия апартамент в Грийнпойнт, Бруклин, и напусна ергенското си кътче, в което беше живял през целия си по-съзнателен живот. "Не може да има по-добра работа за един актьор", категоричен е Кълкин, но признава, че след подобно бързо и натоварено темпо, на което се беше подложил заради сериала, сега повече му се иска да си вземе кратка почивка. Време, което да прекара заедно със семейството си - с Джес и двете им деца, и да се отдаде на тишината и спокойствието, които толкова са му липсвали. Време, което досега за кратко успявал да си открадне, качвайки се на ферибота и возейки се без конкретна посока. Време, в което може да разсъждава, да избистри ума си от всякакви негативни мисли и да си представя бъдещето.

Ню Йорк е градът, който Кийран едновременно обича и мрази. В момента, в който двамата с Джес решили, че е време да си купят жилище, започнали да обмислят възможността да се изнесат извън града. Но идеята да търсят къща, да проучват училища, да се учат да живеят в по-малка общност, бързо ги отказали от идеята.

Ийст Вилидж е мястото, където Кълкин заживява, малко след като в района се нанася по-големият му брат Маколи. Прави го, не за да е близо до него, а, защото си намира хубаво жилище на цена, която може да си позволи и най-важното - то е с точно такава всекидневна, която той иска да има. Прекарва в апартамента цели двадесет години, през които се научава как да бъде възрастен, а след появата на Джес - как да се грижат един за друг. Появата на двете им деца обаче променя мисленето му. Осъзнава, че те растат в дома на "19-годишен, който не знае как да си мие чиниите." Затова и взима решението да потърсят ново място, в което семейството да гради новия си живот. Той обаче не е готов напълно да се раздели с младежките си спомени в стария си дом, заради което и до днес продължава да го държи и да му плаща наем, като от време на време го използва за офис. Чувства ли сантимент? "Определено." Практична ли е идеята му? "Абсолютно, не", откровено признава той.

Кийран с брат си Рори

Снимка: Getty images

Преди фамилията Кълкин да стане известна на цялата световна общественост, благодарение на участието на Маколи в кинохита "Сам вкъщи", семейството живее в малък апартамент в Йорквил. Кийран и до днес си спомня как с шестте му братя и сестри са били едно цяло. Всеки път ги е броил на влизане и на излизане от дома им, а вечер не заспивал преди тях.

Окуражени от баща си да се развиват в актьорството, едва трима от тях се обръщат сериозно към професията - Маколи, Кийран и Рори, който феновете на хорър поредицата "Писък" са гледали в един от филмите. Едва ли има някой, който да не е наясно, че Маколи е първият, който прави големия си пробив през 1990 г. като Кевин Макалистър в "Сам вкъщи". Ролята го превръща в най-известното дете в света след Шърли Темпъл. "Горкият човек. Той беше малък и трябваше да се опита да приеме това ниво на слава като реалност. Дори по това време, като дете, си мислих колко е гадно за него ", споделя Кийран за брат си.

Актьорът със съпругата си Джес

Снимка: Getty images

Но Маколи не е единственият, който се оказва жертва на славата, а и цялото му семейство. Папараците не спират да ги преследват навсякъде, а медиите използват всякакви методи, за да научат по някоя нова пикантерия за многолюдната фамилия, с която биха могли да продадат тиражите на вестниците и списанията им, без значение дали това ще омърси и нарани някого от тях. Писанията особено се засилват покрай скандалния развод на родителите им, което принуждава Кийран да направи опит случващото се в съда да не става обществено достояние. Тогава той е на 13 и собственоръчно пише писмо до съдията по делото. В него Кълкин го моли да не допуска медии в залата, защото не вижда причина за това и най-вече, защото семейството му вече е преживяло достатъчно стрес. Съдията обаче отхвърля молбата му и допуска репортерите.

Част от тези, които са използвали времето, за да пишат всичко случващо се около известната фамилия и до днес получават отказ от Кийран да получат интервю от него. Това са "Access Hollywood", които през 1997 г. пишат огромен материал за семейството му, и "New Yourk Post", които според него не боравели с факти в статиите си. Е, някои успяват да го прилъжат да им каже по някоя и друга дума, когато актьорът е на червения килим и го насочат към нечий микрофон, зад който не винаги знае коя медия стои. Заради този стресиращ за всички период, той и до днес пази в дома си дузина 8-милиметрови домашни касети с видеа, на които е сниман с братята и сестрите си деца. Страхува се обаче, че някой може да ги вземе и да ги пусне в мрежата.

Въпреки цялата истерия около семейството му, Кийран никога не е мислил да се отказва от актьорството. Първата му поява в киното е именно в "Сам вкъщи", където е в образа на напикаващия се братовчед на Кевин - Фулър, големият му пробив е през 2002 г. в лентата "Igby Goes Down". Макар филмът да не постига огромен боксофис, играта му предизвиква множество похвали. Но Кийран не приема лесно интереса към себе си, особено като често в заглавията описващи таланта му, нерядко присъства и името на брат му. Цел, която той не си е поставял и със сигурност не е търсил. Мечтае да бъде актьор, но не иска популярността, която съпътства професията му.

Днес здравото семейство, което Кийран помни от детството си, се е разпръснало. Вече всички са пораснали и всеки има свой живот. През 2008 г. по-голямата сестра на Кийран, 30-годишната Коди, умира, след като е блъсната от кола. Той казва, че от всичките му братя и сестри Коди е била тази, която му напомня най-много на екранния му герой Роман Рой. Най-вече заради хумора и способността й да реже хората. "Единствената разлика е, че тя не би го направила пред голяма група от хора. Не, защото беше добродушна, а защото беше срамежлива", споделя Кълкин.  

Флиртът му с актрисата Дж. Смит Камерън се пренася и на екрана

Снимка: Getty images

Всяка година на рождения й ден той посещава гроба й, който се намира северно от Ню Йорк. През 2023 г. за първи път води със себе си и дъщеря си. Двамата занасят одеяло, на което да легнат, леки закуски и топка и прекарват "прекрасен ден с леля Коди."

Приемайки ролята на Роман, актьорът изобщо не е предполагал колко успешен ще бъде сериалът "Наследници". Нямало никакви знаци, че поредицата ще предизвика фурор, затова и гледал да не се пренавива за това какви ще са отзивите.

Той е първият актьор, който създателят на тв хита Джеси Армстронг кани да участва. Още от момента, в който Кийран влиза в стаята с продуцентите, обръщайки се към облечените в строги костюми мъже с: "Хей, копелета", Джеси е убеден, че е намерил човека и че идеята му върви в правилната посока.

Заради сериала актьорът започва да импровизира на снимачната площадка, нещо, което допреди това не си е позволявал. В началото подобни неща са го ужасявали, но с времето започнал да се усъвършенства и до днес не спира. Благодарение на новооткрития си комфорт, актьорът се оказва основният виновник за създаването на една от сюжетните линии в сериала - нефизическия, полуизвратен флирт между героя му и Гери Келман, която е съветник във фирмата и няколко десетилетия по-възрастна от него. Именно един техен по-дълго задържан поглед един върху друг през първия сезон, провокира сценаристите да развият темата. Още по-интересното е, че двамата с актрисата Дж. Смит Камерън са приятели от години и подобно поведение било нещо нормално. "Винаги флиртувахме на снимачната площадка. Но никога, нито за секунда, не е било истински флирт. Това беше нещо като снимачна вълна", споделя тя.

Някои актьори няма как да не се жертват пред олтара на изкуството, но Кълкин не е един от тях. "Това е ши*ана работа", казва той, но в същото време уточнява, че "това също не е просто работа". Огънят в него се разпалва, когато работи, но и би се чувствал добре, ако в даден момент приключи с ангажиментите.

Досега е сложил подписа си само под един нов проект след сериала - втората режисьорска работа на Джеси Айзенбърг, "A Real Pain", съвременен филм за Холокоста, действието в който се развива отчасти в Полша. Кълкин обаче се тревожи, че отново ще бъде далеч от семейството си за продължителен период от време. "Няма причина да го правя, освен че чувствам, че творчески искам", казва той. "И това е гадно, защото сега чувствам, че трябва да го направя."

Това, което наистина интересува Кийран, е семейството. Не холивудската версия на това какво е семейство, а истинското семейство. Почти всяка история, която той споделя, по някакъв начин се връща към съпругата и децата си, разкривайки подробностите от живота им почти като малки молитви на благодарност. "Чувствам, че това, което трябва да правя, е да бъда татко, който си стои вкъщи. Там се чувствам най-комфортно със себе си. И всичко, което ме отдалечава от това, е грешно", споделя актьорът.