Холивудската легенда Клинт Истууд съд няколко компании, които продават добавки с канабидиол, задето неправомерно използват името и лика му за реклама на продукти, които той никога не би лансирал.

Вижте снимки на актьора >>

Актьорът и режисьор е завел две дела във федерален съд в Лос Анджелис, в които обвинява компаниите, че разпространяват фалшиви новини за намеренията на 90-годишния Истууд да напусне киното и да се отдаде на бизнеса с канабидиолови продукти, пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

В исковете се отбелязва, че Истууд не участва в производство, продажба или лансиране на канабидиол, който се извлича от марихуана и често се продава като хранителна добавка или влиза в състава на кремове.

Истууд е завел делата за милиони долари обезщетение срещу двадесетина малки компании от различни щати - Аризона, Калифорния, Делауер, Флорида, които продават канабидиол и срещу 60 неназовани други ответници.

Една от обвинените от актьора компании, "Сера Лабс" обяви в изявление, че е работила за ограничен период от време с издател, който ги е насочил към реклами, които могат да използват. Фирмата спряла да ползва рекламите веднага, след като научила, че в тях се употребява името на актьора.

В иска се отбелязва също, че по електронна поща и в социални медии се разпространяват фалшиви статии за Истууд и за подкрепата му и бизнеса с канабидиол. В едното от двете дела се изтъква, че компаниите използват скрити тагове и други тактики, за да свържат името на Истууд с техните продукти при търсене на информация онлайн.