Испанският крал Фелипе VI и кралица Летисия не са единствените аристократи, които Майорка посрещна тези дни. На острова беше и княз Кирил Преславски, който тази година бе отличен с наградата "Лято на Майорка", връчена му на бляскава церемония в хотел "Valparaíso Palace".

Вижте снимки от церемонията >>

Българският принц, който след развода си с Росарио Надал, пази личния си живот далеч от полезрението на медията и избягва да говори по темата, изненадващо за всички, се появи в компанията на новата си приятелка - британката Катрин Бътлър.

На събитието те изглеждаха повече от щастливи, позирайки пред обективите на фотографите. И двамата се придържаха към летния стил - Кирил носеше бяла риза на геометрични черни фигури, запасана в тъмносив панталон с ефектен колан, а половинката му се бе спряла на феерична бяла туника със сини мотиви, също съчетана с панталон, но в бял цвят.

Кирил и Катрин се запознават в Лондон преди година и половина, като заслуги за това има техен общ приятел от университета. Тя е дъщеря на бивш дипломатически съветник на първата жена министър-председател на Обединеното кралство - Маргарет Тачър, като самата тя е майка на 11-годишно момиче от предишна нейна връзка. Това е първата официална публична изява на двойката, която цяла вечер беше център на всеобщото внимание.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Идеята за наградата "Лято на Майорка" е на мениджъра на хотел "Valparaíso Palace", който преди 8 години създава стъклената статуетка във формата на палма, днес поставена в ръцете на княз Кирил. Отличието се дава предимно на известни личности, които са популяризирали острова, без да искат нещо в замяна.

Синът на Симеон II има силна връзка с Майорка, тъй като посещава острова още от дете. През годините често се връща на плажовете му, като не пропуска да навлезе във водите на Средиземно море, за да се отдаде на любимото си занимание - покоряването на вълни с дъската за сърф. Той е най-сниманият мъж по тамошните брегове в продължение на 3 десетилетия. Дори сватбата му с Росарио, от която има 3 деца - Мафалда-Сеслия (25 г.), Олимпия (24 г.) и Тасило (17 г.), се състоя в Плама де Майорка.

"Радвам се, че допринасям за положителния образ на острова (Майорка)", каза на награждаването княза.

Той се пошегува, че макар ежедневието му да минава предимно в лондонския му офис, няма друг човек, който да е фотографиран по бански толкова пъти, колкото него. Дори на майтап заяви, че тази награда е първата крачка към титлата "Мистър Вселена", нищо че е на 55 години.

Извън кръга на хумора, той изказа съмненията си около Брекзит, казвайки че историята отдавна е доказала, че бариерите единствено пречат на развитието. Кирил също така сподели, че да бъдеш принц не е привилегия, а морален ангажимент и отговорност, като през цялото време се е водел от етичния пример на баща си.

С наградата "Лято на Майорка" са удостоявани още Диандра Лукър - бившата съпруга на Майкъл Дъглас, бившият посланик на САЩ в Испания и настоящият изпълнителен директор на HBO.