Автомобилът на принц Чарлз използва гориво, произведено от вино и сирене, за да щади околната среда, събощи БТА, цитирайки в. "Guardian".

Британският престолонаследник се похвали, че неговият "Aston Martin" се движи с "излишък от английско бяло вино и суроватка от процеса на производство на сирене". Той обяви това в навечерието на годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

Чарлз вози Даяна в "Aston Martin"през 1984 г.

Снимка: Getty Images

Странното решение на принц Чарлз да декарбонизира своя "Aston Martin", като използва смес от биоетанол, направен от отпадъци от сирене и вино, не трябва да се възприема като сериозен начин за справяне с проблема, смята Грег Арчър, директор на британското подразделение на европейската организация, бореща се за чист въздух "Ти енд И" (T&E).

Според него употребата на биогорива причинява повече вреди, отколкото ползи, защото "стимулира обезлесяването и промяната в използването на земята, което задълбочава климатичната криза".

Колата, която принц Чарлз притежава от пет десетилетия, всъщност е преобразувана да се движи с горивна смес, съставена от 85% биоетанол и 15% безоловен бензин, уточнява в. "Гардиън".

Доктор Крис Малинс, експерт по алтернативни горива, определя като "бутиково" решението с колата на британския престолонаследник.

Природозащитниците подчертават необходимостта да се шофира по-малко и да се премине към електрически превозни средства с батерии, използващи възобновяема енергия.