Традиционният концерт, който се провежда всяка година в Ню Йорк за рождения ден на Джон Ленън на 9 октомври, трябваше да се организира онлайн тази година заради пандемията от новия коронавирус.

Нямаше начин концертът да бъде отменен, защото тази година се навършват 80 години от рождения ден на легендарния музикант и 40 години, откакто се организира събитието в негова чест в града, който го "осинови".

"И през ум не ми е минавало да не почетем Джон и да спрем след 39 години", казва Джо Райола, продуцент и артистичен директор на организацията зад концерта.

Райола е резервирал за шоуто тази година сградата на Градския съвет и концертът ще бъде стриймван безплатно от 19 часа до полунощ американско източно стандартно време на сайта LennonTribute.org. Очаква се концертът така да достигне до много повече хора.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В шоуто ще бъдат включени записани изпълнения на Джаксън Браун, Пати Смит, Натали Мърчант, Розан Кеш, Шелби Лин, Джоан Осбърн и много други, като част от тях са от минали концерти, а други са нови.

Тъй като няма да се продават билети, организаторите ще приканят за дарения в полза на програми за пациенти с рак.

Райола и приятели започват с неформалните изяви в памет на Джон Ленън през 1981 г., по-малко от година, след като бившият бийтълс е застрелян пред дома си в Ню Йорк, предава БТА. Възпоменателните концерти си остават неформални и с малък мащаб в продължение на 24 години.

Джон Ленън и Йоко Оно

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вдовицата на Ленън - Йоко Оно, попада на статия в "New York Daily News" за инициативата на Райола, свързва се с него и иска да научи повече. Тя предлага подкрепата си и в четвъртък разпространи изявление, в което посочва, че "това е чудесен начин да се почете Джон и ценностите, които изповядваше".

Райола е убеден, че идеалите, в които Джон Ленън е вярвал, не са си отишли с него и че въздействието му е било "сеизмично".

"Мир, любов, равенство на половете и социална справедливост - тези неща никога не остаряват", каза той.

Джон Ленън и Йоко Оно

Снимка: Getty Images/Guliver Photos