42-годишната операторка Халина Хътчинс, която вчера загина при нещастен случай на снимачната площадка на филма "Rust", е една от основните теми в новинарските емисии по цял свят. Тя издъхна, след като бе простреляна с реквизитен пистолет от холивудската звезда Алек Болдуин, а смъртта ѝ бе обявена в болницата на Университета на Ню Мексико, където е била откарана с хеликоптер.

През 2019 г. Хътчинс, която е завършила Американския филмов институт, получава наградата "Изгряваща звезда" на Гилдията на американските кинематографисти. С работата си по независимите ленти "Archenemy," "Blindfire" и "The Mad Hatter", както и няколко късометражни продукции, тя бе започнала да гради име в индустрията. Според американските медии последният проект, по който работи, разказващ историята на 13-годишно момче, живеещо в Канзас през 1880 г., което бяга заедно със своя дядо (изигран от Болдуин), след като е осъдено на смърт заради случайното убийство на местен рейнджър, е щял да издигне кариерата ѝ на ново, още по-високо ниво.

Вижте снимки на Халина >>

"Мисля, че тя щеше да бъде много известен и успешен кинематограф", каза пред "The Times" режисьорът Адам Иджипт Мортимър, който е работил с нея в миналото. "След като направихме "Archenemy", много хора ми се обадиха, за да ми кажат, че са впечатлени от нейните умения и мислят да я ангажират за свои проекти. Тя бе изключително способна, въпреки че все още се доказваше пред света, градейки репутация. От самото начало бях впечатлен от нейната отдаденост на изкуството".

"В исторически план жените кинематографисти дълго време са държани настрани от жанровото кино. Изключително жестоко и несправедливо е, че една от пробилите в него дами, загуби живота си точно в такава продукция", написа в Twitter колежката ѝ Ел Шнайдер.

Хътчинс бе поела по необичаен път към Холивуд, пише в. "Los Angeles Times". Според информацията в официалния ѝ сайт тя е родена през 1979 г. в Украйна, но заради баща си, който е военен, израства в съветска военна база, разположена в Арктическия кръг, заобиколена от ядрени подводници. В биографията ѝ се посочва, че се е дипломирала в Киевския национален университет със специалност "Международна журналистика", след това работи като разследващ журналист за британски документални продукции.

Вдъхновена от кинематографисти като Кристофър Дойл и Сергей Урусевски, решава да се съсредоточи върху създаването на филми и се премества в Лос Анджелис. Първоначално работи на различни места като асистент на продукции и електротехник, но същевременно с това снима и късометражни филми. По препоръка на оператора и носител на "Еми" Робърт Праймс, през 2013 г. тя се записва в Американския филмов институт, а образованието си завършва две години по-късно. Дипломният ѝ проект "Hidden", създаден съвместно с нейния съученик Фарзад Остоварзаде, е прожектиран на европейския фестивал Camerimage.

"В шок съм! Имах щастието да работя с Халина Хътчинс по филма "Archenemy". Тя бе невероятен талант и прекрасен човек. Не мога да повярвам, че това може да се случи в наши дни... Изстрел от реквизитен пистолет да отнеме нечий живот? Каква ужасна трагедия", написа в социалните мрежи актьорът Джо Манганиело.

"Халина беше истински професионалист, който не се притесняваше да пълзи в тесни пространства, в търсене на най-странното, но оригинално място, където да поставим камерата. Не се интересуваше колко е часът и дали бюджетът за даден филм е малък, за нея важното бе да заснемем нещата по-възможно най-добрия начин", спомня си Мортимър.

Тъй като новината за смъртта на Хътчинс отекна с огромна сила в индустрията, мнозина, включително Мортимър, се чудят как е възможно да се случи такъв трагичен инцидент.

"Всеки трябва да се чувства в абсолютна безопасност на снимачната площадка, дори да изглежда така, че прави нещо опасно", каза Мортимър. "Не може хората да се тревожат, че ще загинат по време на работа. Имахме много престрелки в нашия филм, а за повечето оръжия дори не използвахме патрони, те просто издаваха пукащ звук и постоянно бяха проверявани от екипа. Как може да се случи нещо подобно?", недоумява той.