Третият сезон на Stranger Things стартира в САЩ и всички погледи за вперени в Мая Хоук - дъщерята на две големи имена в американското кино - Ума Търман и Итън Хоук.

Вижте снимки на Мая >>

Критиците обсъждат представянето на 20-годишния модел, която се превъплъщава в ролята на Робин в сериала. Всички ще кажат, че да бъде актриса е в кръвта ѝ.

Ето всичко, което знаем за Мая Хоук:

1. Тя е израснала сред блясъка на Холивуд

Мая е най-голямото дете на Итън Хоук и Ума Търман, които се срещат по време на снимките на "Гатака" през 1996 г., женят се през 1998 г., разделят се през 2003 г., а през 2005 г. се развеждат. Двамата имат и 17-годишен син Левън Роън, а има и 6-годишна дъщеря Луна от бившия си годеник Арпад Бюсон. Итън има 2 дъщери - Клементайн Джейн - на 11 г., и Индиана - на 8 г., от съпругата си Раян, за която се ожени през 2008 г.

През 2018 г. в интервю Мая сподели, че е израснала с родителите си на снимачната площадка, което включва пътуване до Китай, когато е едва 4-годишна, а Ума снима "Убий Бил" на Тарантино. "Гледах как ритат майка ми, докато ядях желирани мечета", шегува се Моая.

Подобни са спомените ѝ с баща ѝ, с когото трябва да стои в бекстейджа, докато той играе в бродуейския спектакъл по Чехов  "Вишнева градина". "Трябваше да стоя и да гледам репетициите, гледах какво правят. Винаги съм била нещо като воайор", споделя 20-годишната актриса.

"Обичам семейството си. Имаме много богата и сложна връзка", добавя тя.

2. Напуска "Джулиард", за да изиграе Джо в "Малки жени"

Възможността да изиграе ролята вместо Ема Уотсън или Анджела Лансбъри кара Мая да напусне висшето училище по драма, музика и танц в Ню Йорк - "Джулиард", където учи по това време.

Решението определено не е било лесно. "Да прекратиш образованието си рано те оставя с всички инструменти, с които можеш да критикуваш себе си, без да можеш да приложиш нещата, които знаеш, че трябва да правиш", казва тя.

"Цялото детство е липсата на избори, а се превръщаш във възрастен и всеки избор, който правиш, ти отваря някакви врати и затваря други. И това е просто ужасно", казва Мая. "Моментът, в който решаваш да отидеш в училище по актьорско майсторство ти затваря хиляди врати. Моментът, в който реших да играя в "Малки жени" отвори 10 врати и затвори 5. То е като безкрайно пътуване от взимане на решения какъв да станеш през малкото време, което имаш на земята. Плашещо е."

Въпреки това Мая не може да откаже ролята, особено за "Малки жени", защото това е една от първите книги, които прочита сама, след като е диагностицирана с дислексия като дете. "Джо беше такова голямо вдъхновение за мен, защото имах мотивацията да преследвам любовта си към четенето и писането, въпреки че беше предизвикателство", допълва звездната дъщеря.

3. Тя нарича баща си свой ментор

За Мая актьорството винаги е било естествено като "плуването, дишането или целуването".

Нюйоркачнката посещава частното училище за изкуства "Сейнт Ан" в Бруклин, а и родителите ѝ оказват своето влияние.

"Тя винаги е била артист, пише поеми, пее песни. Но не беше открила актьорството до малките класове на гимназията", казва баща ѝ в интервю през 2018 г.

"Малко се съпротивлявах, защото това е семейният бизнес, докато не осъзнах, че това ме прави най-щастлива и е нещото, в което съм най-добра", казва Мая.

След като решава да се снима Итън е човекът, който става неин ментор, а той пък казва, че много се гордее с нея.

"Не може да се опише с думи. Да я гледам в "Малки жени" е един от най-невероятни моменти в живота ми", казва баща ѝ за превъплъщението ѝ в Джо Марч - роля, изиграна и от старата му приятелка и бивша партньорка на екрана Уинона Райдър по-рано.

"Тя не беше просто добра, беше страхотна", добавя гордият татко. "Да видиш, че детето ти преуспява и то в професия, която толкова много уважаваш и на която си посветил живота си... Бях толкова горд с нея."

4. Тя никога не е гледала Stranger Things, преди да приеме ролята

Мая остава в Лос Анджелис, когато Братята Дъфър ѝ предлагат ролята на Робин. Тя знае за успеха на шоуто, особено след като майка ѝ и брат ѝ са фенове, но самата тя никога не го гледала.

Братята Дъфър дори пренаписват ролята, за да има повече от Мая в Робин. "Аз съм супер радостен, буен човек, особено на сцената. Нося много енергия, може би от нерви или нещо друго, но те бяха като запленени от това и започнаха да пишат ролята по тези линии", обяснява тя.

"Влязох в ролята, мислейки си: "Окей, саркастична, отегчена от живота си, здраво стъпила на земята, момиче, което иска да е като Мадона, готина в училище, но никой не го отчита." И по време на сезона тя започна да става все повече и повече като мен", казва младата актриса.

Тя споделя, че много се е забавлявала, докато е снимала тези сцени.

5. Тя е реалист по отношение на славата

Мая не се притеснява от светлината на прожекторите.

"Светът на знаменитостите, който идва със света на изкуството, не ме интересува", казва тя и допълва, че е научила много, докато гледа как родителите ѝ се справят в индустрията.

Това я е подготвило и за холивудските възходи и падения. Мая говори открито за факта, че славата на родителите ѝ ѝ е помогнала за нейния успех.

"Очакванията са големи и хората се съмняват в способностите ти, в мястото ти, но истината е, че ако работиш здраво, ще намериш своето място", споделя актрисата.