Крал Чарлз III, 62-ият британски монарх поред за последните 1200 години, се възкачи на трона на 8 септември след смъртта на майка си, кралица Елизабет II на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" до Бъкингамския дворец. На 73-годишна възраст той стана най-възрастният човек, поел титлата.

Ранният живот на крал Чарлз III

Роден е на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец с името принц Чарлз Филип Артър Джордж. Той е първото дете на тогавашната принцеса Елизабет и принц Филип и внук на крал Джордж VI. На 6 февруари 1952 г., на 3-годишна възраст, той става пръв наследник, когато майка му се възкачва на трона.

Embed from Getty Images

На една от старите фамилни снимки, Чарлз е на 4-годинки и е седнал между кралицата-майка и леля му, принцеса Маргарет на церемонията по коронясването на Елизабет. Оттогава той е под светлините на прожекторите.

Embed from Getty Images

В документален филм от миналата седмица, по ITV "Чарлз: Нашият крал", експерти твърдят, че той е бил "по-близо до кралицата-майка" като малко момче, тъй като неговата почти отсъстваща майка монарх не е била важната фигура по време на неговото "тъжно детство".

Стоплящи сърцето черно-бели видеоклипове рисуваха идилична семейна картина, показваща как кралицата сияе от наслада край четириседмичния Чарлз.

Израснал в изолиран свят, той е мъничък, когато майка му става кралица и връзката, която има с нея, не е толкова силна, колкото би могла да бъде, защото тя имала много задължения, смятат коментатори.

По онова време децата живеят на последния етаж на Бъкингамския дворец, където има крило за детските стаи и кралицата посещавала там децата си.

Embed from Getty Images

През 1954 г. обиколката на Британската общност продължила шест месеца. Катрин Майер описва момента, в който Чарлз се събира отново с майка си след дългия й престой в чужбина. "Най-накрая кралската яхта акостира и високопоставените лица стояха и чакаха. Младият принц беше толкова нетърпелив, че се нареди сред високопоставените лица, за да види майка си".

Първото нещо, което тя му казва, след като не го е виждала четири месеца, е "О, не ти, скъпи".

Embed from Getty Images

Д-р Пиърс Брендън, експерт по кралските въпроси, автор и историк, даде противоречива гледна точка на разказите за чувствителността на Чарлз и твърди, че той е егоист, но в същото време грижовен и мил. "Разбира се, че е егоист. Казват му, че е най-великият от много дълго време".

Embed from Getty Images

Според Royal.uk, официалният уебсайт на британското кралско семейство, родителите на Чарлз са избрали да го изпратят на училище, което го прави първият наследник, получил цивилно образование, а не такова от частни учители. Посещава няколко училища, включително частно училище-пансион в Шотландия и два семестъра като студент на обмен в Мелбърн.

Чарлз е и първият наследник на британската корона, получил бакалавърска степен, посещавайки "Тринити Колидж" в Кеймбриджкия университет от 1967-1970 г.

Embed from Getty Images

Учил е археология, антропология и в крайна сметка история. По това време, през 1969 г., на 20-годишна възраст той получава титлата принц на Уелс.

Embed from Getty Images

Следвайки стъпките на своя баща, дядо и прадядовците си, Чарлз служи в Кралския флот от 1971-1976 г., където лети с хеликоптери, като първо се обучава като пилот от Кралските военновъздушни сили и в крайна сметка служи като командир на миночистача HMS Bronington.

Embed from Getty Images

Брак и развод

Чарлз започва да се среща с лейди Даяна Спенсър през 1980 г., когато тя е на 19, а той на 31. Чарлз се запознава с Даяна три години по-рано, докато излиза с по-голямата й сестра Сара.

Embed from Getty Images

През февруари 1981 г. техният годеж е обявен, предизвиквайки медиен шум около връзката им. На въпрос по време на телевизионно интервю дали са влюбени, Даяна отговаря: "Разбира се", докато Чарлз казва: "Каквото и да означава "влюбен".

Снимка: Getty Images

Те се женят на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол" на церемония, наблюдавана от рекордните 750 милиона телевизионни зрители по целия свят. Денят е обявен за национален празник във Великобритания. Даяна стана първата англичанка от 1660 г. насам, която се омъжи за престолонаследник.

Embed from Getty Images

Първият син на двойката, принц Уилям, е роден на 21 юни 1982 г., а принц Хари е роден две години по-късно на 15 септември 1984 г.

Обичана от обществеността заради нейната красота, изящество и хуманитарна дейност, включваща работа с пациенти с ХИВ/СПИН и проказа и застъпничество за премахването на противопехотните мини и каузите за бездомните, Даяна имаше подкрепата на обществеността, когато двойката се раздели през 1992 г. Особено след признанието, че Чарлз, че е имал дългогодишна афера с Камила Паркър Боулс по време на интервю от 1994 г. "В този брак бяхме трима", хвърли бомбата Даяна. Чарлз и Даяна се развеждат през 1996 г. На 31 август 1997 г. Даяна загива при автомобилна катастрофа в Париж, заедно със спътника си Доди Ал-Файед и шофьора Анри Пол.

Embed from Getty Images

През 2004 г. Чарлз и Паркър Боулс обявиха годежа си и се ожениха на следващата година като Камила получи титлата херцогиня на Корнуол.

Embed from Getty Images

Когато кралица Елизабет почина на 96-годишна възраст, след като беше най-дълго управлявалият британски монарх на 8 септември 2022 г., Чарлз веднага стана крал, като официално прокламация беше извършена на 10 септември.

Снимка: Getty Images

"Майка ми беше пример за любов и за безкористна служба през целия си живот. Дори когато скърбим, ние благодарим за този живот. Дълбоко осъзнавам това голямо наследство и задълженията и тежките отговорности на суверенитета, които сега преминаха към мен".

Embed from Getty Images

Около Чарлз има и доста забавни истории. Като например, че носи тоалетната си чиния когато пътува, жаба бе кръстена на него, а веднъж си построил град - Паундбъри, който се намира в Дорчестър, Англия. Той обича да рисува и е един от най-продаваните художници в Обединеното кралство. Списание "People" съобщава, че крал Чарлз създава предимно акварелни пейзажи и от 1997 г. продажбите на неговите произведения са донесли близо 3 милиона долара. Литографиите се продават между 3600 и 22 000 долара. 

Чарлз, тогава принц на Уелс, танцува с двадесетгодишната Наяра в отдалеченото село Магуари по време на обиколка на тропическите гори на Амазонка на 14 март 2009 г. в Манаус, Бразилия

Снимка: Getty Images

Кралските готвачи казват, че едно от любимите ястия на Чарлз е агнешко с ризото с гъби.

Кодовото име на Тайните служби на САЩ за Чарлз е "еднорог". 

Преди смъртта ѝ, тайното кодово име на кралица Елизабет беше "Kittyhawk", което буквално е коте ястреб, но има и такъв самолетоносач, а другото й е било "Redfern".