Шведското кралско семейство направи запомнящо се появяване на бала по случай церемонията на Нобеловите награди.

Кралица Силвия и принцесите Виктория, Маделин и София бяха изящни в своите аристократични тоалети и впечатляващи бижута. 75-годишната кралица бе избрала светла рокля със златисти орнаменти и тиара, когато се появи в команията на децата си и техните партньори в живота в Стокхолм.

Вижте снимки >>

42-годишната престолонаследничка - принцеса Виктория, прикова погледите с монохромна рокля с открити рамене в контраст във сестра си Маделин, която заложи на бален тоалет в цвят фуксия.

Тяхната снаха - 35-годишната принцеса София, заложи на електриковосиня рокля, съчетана с обеци и тиара, които всъщност бяха подобрена с тюркоаз версия на сватбените ѝ бижута.

Към изящните дами се присъединиха и крал Карл Густаф, принц Даниел и принц Карл Филип.

Менюто за тази година беше публикувано на сайта на Нобеловия фонд и в него беше включен хайвер от рипус за ордьовър, патица със савойско зеле като основно ястие и малинов и шоколадов мус за десерт.

Банкетът е кулминацията на нобеловите тържества. Неговата подготовка отне девет месеца и тя започна още през месец февруари, когато беше решено с какво ще бъдат угощаване гостите. До самото провеждане на мероприятието менюто се пазеше в строга тайна.

За приготвянето на ястията тази година отговаряше известният шведски ресторантьор Себастиан Гилбранд. Банкетът започна с тържествена процесия, когато кралското семейство, лауреатите и останалите гости преминаха по стълбите в Синята зала на кметството. Те бяха настанени на 65 маси, застлани с ленени покривки с дължина 500 метра. По масите бяха разположени 9540 чинии от порцелан и 5400 стъклени чаши, придружени от 9450 прибора за хранене.

Да се попадне на това мероприятие е често неосъществима мечта за мнозина, тъй като честта да гостуват на банкета е запазена само за 1340 души. Снимките са забранени, но повечето гости нарушават тази забрана. След банкета гостите се отправят в Златната зала на кметството за традиционния Нобелов бал.