Кралицата на Дания Маргрете Втора повече няма да е патрон на наградата "Ханс Кристиан Андерсен" за автори и илюстратори на детска литература заради спор около председателя на журито - академик Анастасия Архипова от Руската академия за изкуства, съобщават шведското радио и "Копенхаген пост".

Изданието отбелязва, че датският клон на Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY), който на всеки две години присъжда престижните награди на автори и илюстратори на детски книги, е решил да не се противопоставя официално на избора на рускиня за председател на журито.

Въпреки това кралица Маргрете Втора е решила да се оттегли от патронажа, който заемаше от 1992 г. Решението на монарха се дължи на факта, че в момента в организацията има конфликт, в който не може да участва.

Embed from Getty Images

Архипова беше избрана през септември миналата година за председател на журито, което ще определи победителите през 2024 г. Швеция, Финландия, Норвегия, балтийските страни и няколко други държави подписаха писмо, с което протестираха срещу избора й. Те поискаха оттеглянето на Архипова, като се позоваха на "ролята на Русия във военния конфликт в Украйна".

Според председателя на шведския клон на IBBY Маргарета Улстрьом престижната награда, която преди е била присъждана на автори като Астрид Линдгрен и Туве Янсон, "рискува да бъде засенчена от назначението".

Наградата "Ханс Кристиан Андерсен" се присъжда на всеки две години на един писател и един илюстратор, като номинациите от цял свят се разглеждат от международно жури.