Седемдесетата годишнина от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона е деветият по рода си празник след 1809 г. и от времето на крал Джордж Трети. Юбилеите, които отбелязват значими годишнини от управлението на британските монарси, свидетелстват по свой начин за определена епоха за монархията и Обединеното кралство.

Елизабет Втора и кралица Виктория преди нея са празнували сребърни, златни и диамантени юбилеи, отбелязвайки 25-ата, 50-ата и 60-ата си година на британския престол.

След седем десетилетия управление кралица Елизабет Втора е първата, която ще чества платинен юбилей от коронясването си.

1977 г. - сребърен юбилей

Първите 25 години от управлението на Елизабет Втора са белязани от "множество промени за Обединеното кралство", казва монархът в реч пред парламента.

"Вече не сме имперска сила и осъзнахме какво означава това за нас самите и за отношенията ни с останалия свят", заявява тогава Нейно Величество, определяйки влизането на страната в Европейската общност (предшественик на ЕС) като "едно от най-важните решения" на своето управление.

По случай този първи юбилей кралицата прави обиколка на Великобритания и страните от Британската общност. В Лондон се стичат един милион души, за да я зърнат в каретата ѝ.

Снимка: АР/БТА

Британците празнуват събитието с улични партита - повод за радост в условията на икономическа немощ, индустриален упадък и социални конфликти. Пънк рок групата "Sex Pistols" разваля донякъде празника с песента си "God Save The Queen", която е първото истинско оскърбление към монархията, квалифицирана в песента като "фашистки режим".

2002 г. - златен юбилей

Кралицата отбелязва 50-годишнината от възкачването си на трона с концерт в Бъкингамския дворец. Гвоздеят в програмата е изпълнението на националния химн "God Save the Queen" от китариста на "Qeen" Брайън Мей, който свири на покрива. Милион души се събират на Мол - главната алея, която води към двореца, за да участват в тържествата.

Embed from Getty Images

Тези демонстрации на народен плам са добре дошли за кралицата, която няколко месеца по-рано е загубила майка си и сестра си, принцеса Маргарет.

Деветдесетте години на миналия век не са леки за кралица Елизабет Втора, която трябва да се справи с три кралски развода, пожар в замъка Уиндзор и смъртта на принцеса Даяна.

Както и преди 25 години, в цялата страна са организирани празненства през дълъг уикенд през юни, "резервиран" за честването.

За първи път внуците на кралицата Уилям и Хари се появяват публично с бъдещата си мащеха Камила.

"Тези 50 години бяха доста забележителни във всяко отношение. Имаше възходи и падения, но всеки, който може да си спомни ситуацията след шест дълги военни години, може да оцени огромните промени, настъпили впоследствие. Мисля, че с гордост можем да обърнем поглед към миналото", отбелязва кралицата.

Снимка: АР/БТА

2012 г. - диамантен юбилей

Пищните тържества по случай 60-годишнината от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона продължават четири дни. Нейно Величество пътува из страната, докато други членове на кралското семейство посещават страните от Британската общност.

Тържествата в началото на юни са отбелязани с парад по Темза, бдения със свещи и концерти. Около 1000 лодки участват в парада, организиран за първи път от 350 години, предава БТА. Приблизително 1,2 милиона души наблюдават лодките от брега на реката, въпреки проливния дъжд.

Снимка: АР/БТА

Кайли Миноуг, Роби Уилямс, Елтън Джон, Стиви Уондър, Ед Шийран и Пол Маккартни са сред звездите, които участват в концерт пред Бъкингамския дворец.

Тогава кралицата се поява на балкона, придружена от Чарлз и семейството му. "Подновявам ангажимента си да Ви служа", гласи краткото и тържествено послание на кралицата.

Принц Чалрз, кралица Елизабет Втора, принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка: АР/БТА