Кралят на белгийците Филип се срещна за първи път със своята полусестра Делфин Сакс-Кобург-Гота, която бе призната от правосъдието за член на кралското семейство, и ще "установи братска връзка" с нея, съобщи АФП, като цитира съобщение на белгийския кралски дворец.

Бившият крал Албер Втори, управлявал от 1993 г. до 2013 г. и баща на крал Филип, бе принуден от правосъдието през 2019 г. да се подложи на ДНК тест за бащинство, след дългогодишните усилия на Делфин да докаже, че е негова дъщеря.

Албер Втори

Снимка: Getty Image

Тестът доказа, че бившият монарх е неин биологичен баща, което той отказваше да признае след разкритието от 1999 г. за негова отколешна връзка, припомня БТА.

На 1 октомври тази година апелативен съд в Брюксел призна правото на Делфин Боел (52 г.) да носи титлата принцеса и фамилното име Сакс-Кобург-Гота.

На 9 октомври в кралския дворец в Лаакен се е състояла първата среща на краля на белгийците с Делфин, определена като "топла" в съобщението на двореца.

"Имахме време да се опознаем по време на дългата среща, която ни позволи да говорим за живота си и за общите си интереси", се казва в съобщението, подписано от "Филип и Делфин". То допълва, че връзката между двамата ще се развива в контекста на семейството.

Делфин е родена през февруари 1968 г., по време на дългата връзка (1966 - 1984) на майка ѝ баронеса Сибил дьо Селис Лоншам с Албер. По това време той е престолонаследник, а от 1959 г. е женен за бъдещата кралица Паола. Албер (86 г.) и Паола (83 г.) имат три деца - Филип, роден през 1960 г. и монарх от 2013 г., принцеса Астрид, родена през 1962 г. и принц Лоран, роден през 1963 г.

Албер Втори и съпругата му кралица Паола

Снимка: Getty images/Guliver photos