Краси Аврамов започва музикалната си кариера през 90-те години и още с появата си на голямата сцена, се превръща в една от най-емблематичните звезди на родината ни. Неговият богат диапазон му носи прозвището Човека Глас, а различният стил, в който се изявява, го откроява от останалите изпълнители. Много хора и до днес говорят за грандиозните му концерти в Античния театър на Пловдив и Зала 1 на НДК, които се превръщат в негова визитка. Достигнал върха на славата, той напуска България и се установява в САЩ. Там прекарва повече от десетилетие, като постепенно проправя път на бляновете си. Благодарение на таланта и упорития си труд успява да сбъдне американската мечта и един ден цял Лос Анджелис осъмва с неговия образ. В родината се връща за кратко, но предвидената ваканция се развива по различен начин от планираното. След множество ситуации, той попада в известен песенен конкурс, а с помощта на спекулациите, се озовава в епицентъра на най-големия музикален скандал в България. Преживяването го провокира да напише автобиографичния си роман "Между два свята", който скоро ще бъде екранизиран в Америка. Пред Life.dir.bg Краси Аврамов разказа повече за предстоящия проект.

Вижте Краси с холивудските звезди >>

Неотдавна се върна от САЩ с голямата новина, че ще се снима филм по автобиографичния ти роман. Как се стигна до това?

Преди месец получих обаждане от бившия ми продуцент Джъстин Ким, който настояваше да прелетя океана, за да се срещнем и коментираме бизнес предложение. Определено бях изненадан, защото отказа да разясни по телефона за какво става въпрос.

И ти се съгласи да пропътуваш цялото това разстояние?

Има причина романът ми да носи заглавието "Между два свята", животът ми винаги е бил разпределян между двата континента, "тук" и "там" - две коренно различни реалности, някак успели да станат неразделна част от мен. Скоро не бях ходил до Щатите и малко преди Ким да ми телефонира обмислях да отида. Поканата му просто ми даде още една причина. Имам му пълно доверие и знам, че не би ме разходил, освен ако не касае нещо наистина важно. В миналото двамата бяхме добър тандем и сме работили заедно по редица успешни проекти, сред които е и самостоятелният ми концерт в "Кодак Тиътър" (днес вече преименуван на "Долби Тиътър"), познат на хората като дома на наградите "Оскар".

Подозираше ли, че загадъчната причина за срещата ви може да бъде свързана с екранизирането на книгата ти?

Не, това дойде съвсем неочаквано за мен. Предполагах, че вероятно иска да обсъдим музикален проект - нов албум или концерт. През 2008 г. трябваше да имам шоу, като това на Селин Дион в Лас Вегас, но тогава финансовата криза удари света и причини краха на множество планове, сред които и моя. Смятах, че Ким има намерението да възродим идеята, понеже тогава всичко беше уредено. Когато ми каза, че иска да продуцира филмова адаптация по книгата ми и ще вложи 3 млн. долара от собствения си джоб, взех думите му за шега. Изсмях се и му казах: "Добре! Кажи сега каква е истинската причина да съм тук". Оказа се обаче, че е напълно сериозен. Дълго време е мислил над това и дори беше уредил срещи, които да проведем, когато пристигна в Лос Анджелис.

3 млн. долара са голяма сума...

Сами по себе си - да, но като бюджет за добра холивудска продукция, каквато искаме да осъществим с Ким, всъщност са малко. Разбира се, можем да се заснемем филма само с тях, но според разбирането на американската киноиндустрия, той веднага ще бъде заклеймен като "нискобюджетен" и няма да се запомни. Затова тепърва предстои да се търсят още инвеститори, както в САЩ, така и в България.

Краси Аврамов с мениджърката си Ирена Александрова и Том Ханкс

Снимка: Личен архив

Кога се очаква да започнат снимките?

Ще мине известно време. Подготовката на толкова мащабна лента, каквато желаем, отнема приблизително 1-2 години. В момента "Между два свята" се превежда на английски език, за да се издаде и разпространи в Америка. Паралелно с това продуцентът ми е в преговори с няколко утвърдили се сценаристи и режисьори, чиято работа е била високо оценена от Филмовата академия на САЩ. Но въпреки това не трябва да прибързваме. Ще обмислим внимателно имената, с които ще работим, понеже неведнъж се е случвало екранизацията на дадено книжно издание да бъде зле пресъздадена на големия екран. Тогава резултатът е разочароващ за почитателите на литературната творба. Затова вижданията на автора и снимачния екип трябва да са в унисон.

Има ли нещо, което не искаш да бъде загубено по пътя от книжните страници до големия екран?

Сценаристът със сигурност ще направи промени по историята, които да паснат на стериотипа за "холивудска приказка". Повечето ленти следват определени правила, за да се възприемат от аудиторията. Но това, което държа да се запази, е основното послание на романа, че човек не трябва да се отказва от преследването на мечтите си.

Ти успя ли да сбъднеш своите?

Може да се каже, но дори и да достигна някоя от целите си, винаги поставям пред себе си нова. За щастие, основните съм ги осъществил.
Като дете, родено в работническо семейство, растях в малък град, който не можеше да побере копнежите ми. Останалите ми се присмиваха на плановете да стана певец, убеждавайки ме, че сцената е за галениците на съдбата, а те не се раждали в най-обикновени семейства. По онова време се опитваха да ме разубедят от бляновете ми и ми обясняваха, че истинският успех представлява сносна професия с ръководна позиция, като например началник на цех. Това се считаше за велико постижение. Радвам се, че не се предадох, изправен пред внушенията им и останах верен на сърцето си. Днес обаче забелязвам много деца, които се отказват от целите си, за да изпълнят плановете на близките си спрямо тях. Това е много жалко, защото по този начин захвърлят собствения си живот и живеят нечии чужд. Въпрос на време е да се почувстват не на място... Според мен човек трябва да следва посоката на душата си, независимо колко трудности ще срещне по пътя.

Краси с Джъстин Ким

Снимка: Личен архив

Спрели ли сте се на определени актьори, които искате да участват в продукцията?

Все още нищо не е окончателно и докато се стигне до снимки нещата могат да се променят. Но засега екипът води преговори с Джош Хартнет, който искаме да изпълни главната роля. Аз лично съм голям почитател на Чарлийз Терон, която познавам, защото и двамата сме членове на една и съща организация в защита на китовете. Много бих се радвал да я привлека във филма... или където и да било (смее се).
Важно е да уточня обаче, че макар популярните актьори да придават тежест на определена продукция, те не са стопроцентова гаранция за успех. Със сигурност искам да има няколко познати лица, като притегателна сила за зрителите, но е по-важно те да са подходящи за персонажите.

Завършил си НАТФИЗ, а през дългогодишния си престой в Америка си участвал както във филми, така и в сериали. Не е ли логично ти да изпълниш главната роля?

И във финалните надписи да пише: "В ролята на Краси Аврамов - Краси Аврамов" (смее се). Не, благодаря. Предпочитам някой друг да ме изиграе. Не съм чак толкова суетен и нарцистичен.

Вече намесихме известните холивудски имена, затова искам да попитам дали има някаква истина в твърдението на медиите преди време, че имаш извънбрачно дете от Мила Йовович?

Четох го това... Един ден просто осъмнах като баща (смее се). Иначе, не, няма такова нещо. Двамата се познаваме, но никога не сме имали интимни отношения. В интерес на истината, когато я срещнах за първи път, дори не я познах...

Краси Аврамов с Мила Йовович, Дженифър Гарнър и Майкъл Вартан

Снимка: Личен архив

Как е възможно? Все пак говорим за Мила Йовович...

Екипът на сериала "The Agency", в който се снимах, ме покани на рождения ден на майка ѝ - Галина. Там ме помолиха да изпълня песен, като поздрав за рожденичката, а след като приключих с изпълнението, отгоре ми се хвърли привлекателна жена, която ми направи комплименти за гласа. Обясняваше ми, че никога до онзи момент не е чувала някой, който да пее така на живо. Възпитано ѝ благодарих и се върнах при своите познати, а те ме попитаха: "Човече, защо така бързо приключи разговора с Мила?". Останах безмълвен. Дотогава я бях гледал само в "Петият елемент" и не успях да я разпозная без рижавата коса и оскъдното облекло (смее се).

Прекарал си повече от десетилетие в бляскавия Холивуд, където си изградил кариера. Няма начин да не си срещнал и други личности, по които ние, останалите, можем единствено да въздишаме...

Да, късметлия съм, че избрах за свой втори дом именно Ел Ей, а още по-голям, че успях да наложа името си.
През годините там действително имах удоволствието да се запозная с редица знаменитости като Дженифър Гарнър, която срещнах преди Бен Афлек. С нея снимахме сериала "Наричана още" и останах със страхотни впечатления. Тя е изключително непринуден човек и си спомням, че дойде на снимачната площадка напълно естествена - без грим и по анцуг. Изобщо не се възвеличаваше и говореше с всички... Аз, тя и Майкъл Вартан прекарахме времето между снимките в шеги и смях. Близка приятелка ми стана Лиса Мари Пресли, с която бяхме в една пиар агенция. Често се засичахме в офиса и постепенно започнахме да си говорим и споделяме. Тя ми е обяснявала много за баща си Елвис и съпруга си Майкъл Джексън.

Краси Аврамов с Лиса Мари Пресли

Снимка: Личен архив

Кажи ми истина ли е, че си предрекъл наградата "Оскар" лично на Шон Пен?

Да. Случи се през 2004 г. в хотел "Белаж", намиращ се на булевард "Сънсет". С мениджърката ми присъствахме на едно събитие преди церемонията на наградите на филмовата академия. Там бяха Шон Пен, Джак Никълсън, Брад Пит и др. Със Шон се заговорихме и аз му честитих номинацията за "Най-добър актьор", но вместо да се зарадва, той беше обезсърчен. Мислеше, че за поредна година признанието ще го подмине. Тогава за статуетката се състезаваха още Джони Деп, Бен Кингсли, Джъд Лоу и Бил Мъри. Всеки от тях е невероятен актьор и Шон беше на мнение, че друг ще вземе отличието. Бях гледал филма "Реката на тайните", в който той направи невероятна роля, и бях убеден, че той ще победи. Точно това му казах, готов бях даже да се обзаложа с него. На афтърпарти след Оскарите го срещнах и веднага му го припомних с думите: "Казах ли ти?", тъй като вече беше получил наградата. Той се разсмя и ми благодари за предсказанието, определяйки го като "късметлийско".

Спомена Брад Пит. Крие ли се интересна история и зад това познанство?

Донякъде. С него се запознахме точно на същото мероприятие в "Белаж". С мениджърката ми стояхме на бара, а той беше близко до нас и разговаряше с група хора. В един момент тя се обърна и ми каза: "Боже, Брад Пит не спира да ме гледа!". Мислех, че преувеличава, докато той не тръгна към нас... Само че когато дойде до плота каза: "Един Джак Даниелс с две бучки лед, моля" (смее се). През цялото време е искал да стигне до бармана, за да си поръча пиене. Голям майтап. Но все пак се заговорихме и той беше първият човек, който записа името си, за да получи предстоящия ми албум "Popera", с който спечелих наградата "Суперзвезда на годината" на "Музикалните награди на Ел Ей". По-късно дори трябваше да изиграя тялото му в "Странният случай с Бенджъмин Бътън"...

В какъв смисъл "тялото му"?

Ами, търсиха дубльор, който да изпълни определени жестове и движения на възрастен човек. За кадрите щеше да се снима само тялото. Избраха ме понеже бях преподавател по пантомима в университета "Колбърн", но впоследствие Брад пожела сам да заснеме сцените.

Имаш много преживявания, за които можем още дълго да говорим, но ще ги оставим за друго интервю. За финал ми кажи какви са бъдещите ти проекти, освен филма?

Предстои да направим видеоклипа към новата ми песен "Теб те няма", която е по музика на Митко Щерев, тестът е дело на Александър Петров, а аранжимента направи Георги Андреев, ръководител на ансамбъл "Филип Кутев". Това е много специален сингъл за мен, понеже е посветен на родителите ми, които наскоро загубих за кратък период от време. За октомври подготвяме и концерт-спектакъл в НДК, който ще се заснеме за телевизията. Ще бъде натоварено, защото същия месец в страната ще пристигне и Джъстин Ким. Двамата трябва да разгледаме локации за снимките на филма. При последната ни среща му казах, че държа България да присъства в лентата, понеже, независимо къде се намирам, я нося в сърцето си.