Кристофър Нолан, един от водещите режисьори на "Warner Bros.", критикува остро решението на компанията да пуска дебютните си филми едновременно в кината и на стрийминг платформата НВО Макс през 2021 г.

Създателят на "Тенет" заяви пред агенцията, че това не е добро бизнес решение и осъди начина, по който компанията действа.

"Това е едностранно решение, взето от студиото. Те дори не уведомиха хората, до които се отнася", каза той. "Това са страхотни режисьори, които работят със страст и старание години наред по проекти, които трябваше да се превърнат в големи филми с фантастични филмови звезди. И сега на всички им бе казано, че продукцията им ще се продава под пазарната цена в полза на новородена стрийминг услуга".

Миналата седмица студиото обяви, че филмите, които излизат през 2021 г., сред които новата "Матрицата" и "Дюн" ще дебютират едновременно в кината и на стрийминг платформата в САЩ, което разтърси Холивуд и предизвика мрачни прогнози за бъдещето на кината.

Снимка: Getty Images

"Никога досега не съм виждал всички да се тревожат заради едно конкретно решение", каза още Нолан.

Президентът на веригата кина "AMC Theatres" Адам Арън заклейми решението миналата седмица, но Нолан е първият режисьор, който изразява публично позиция по въпроса.

"Това не е добро бизнес решение. Всичко е някаква каша", каза Нолан.

От студиото обаче отказаха коментар.

Снимка: Getty Images

"Тенет" бе първият и засега единствен блокбастър, който бе пуснат по кината в началото на септември, които бяха затворени около шест месеца заради пандемията, но заради затворените кинотеатри на големите пазари в Лос Анджелис и Ню Йорк "warner Bros." и други компании отложиха за следващата година премиерите на водещите си продукции, припомня БТА. "Тенет" няма да бъде пуснат директно на НВО Макс. Филмът излиза на DVD, Blue Ray и в дигитален формат на 15 декември.

"Ще бъде достъпен чрез Roku и Amazon Prime Video, както и iTunesи ще е навсякъде едновременно, за да му се наслаждават всички хора", поясни Нолан