Лейди Гага изпрати послание в подкрепа на японците за 10-ата годишнина от опустошителното земетресение и последвалите вълни цунами, в което казва, че издръжливостта на хората дава надежда в глобалната битка с пандемията от новия коронавирус.

"През годините, като слушам и виждам бързото възстановяване на красивите ви градове, изпитвам толкова голямо уважение към японския народ за силата, любезността и любовта един към друг", казва певицата, композиторка и актриса във видео в Twitter. "Това дава надежда на хората, които се борят с пандемията от Covid-19 по света."

Земетресението с магнитуд 9.0 - едно от най-силните в историята, и последвалите вълни цунами на 11 март 2011 г. в Североизточна Япония взеха почти 20 000 жертви, разрушиха градове, причиниха щети и изтичане на ядрен материал в централата във Фукушима - най-голямото ядрено бедствие в света след Чернобил.

"Сякаш вчера гледах шокиращите кадри от опустошителното земетресение и цунами по новините и мислех какво мога да направя, за да помогна", разказва тя.

След бедствието Лейди Гага дава песен за благотворителния албум "Песни за Япония" и 1,5 милиона щатски долара за фондове за помощ, предава БТА. Тя се включва и в благотворително шоу, организирано от японския Червен кръст.

"Мога да си представя, че много хора още се борят с болката, емоционално и психически. Затова да продължим да се подкрепяме, да сме добри един с друг, да се обичаме", приканва Лейди Гага.

Тя приключва посланието си с "Обичам ви" на японски език.