Вече я познавате като българката, която BBC пожела да слуша. Лина Никол свири на пиано от 4-годишна, а до края на годината се очаква да издаде първия си дългосвирещ албум. 

Тя е и вторият ни избор в музикалния проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3, с който подкрепяме двама забележителни български музиканти. Защото смятаме, че те имат място в световните класации, както техните парчета намират такова в плейлиста, звучаща от безжичните ни слушалки.

Може би заради прекалената ѝ плахост и желание, заради вродения перфекционизъм или може би защото сега му е времето  - Лина Никол най-накрая пусна първия сингъл от предстоящия си албум.

Казва, че червеното я отваря, затова ѝ връчваме същите онези безжични слушалки, които вадят кристален звук дори в градския транспорт. 

Без смущения и притеснения с Лина Никол си говорим за хубава музика и хубави навици. 

Обещаваме ѝ, че този път няма да е "толкова гола", колкото в последните си изяви. Шегуваме се, че ще покажем краката ѝ, които тя предпочита да крие. Превръщаме я в каубой, а тя е по момичешки срамежлива и се увещаваме няколко минути как да застане и удачно ли е точно това да се види. Лина Никол е от онези изпълнители, които няма да направят абсолютно всичко само заради рекламата. Всичко, което тя прави, е в името на музиката. 

Настроението е супер, особено след като я превърнахме в каубой, което тя ни най-малко не очакваше. Срещаме се в един от най-интензивните ѝ дни. Чакат я за непредвидена репетиция за предстоящо рок турне, но от следващия ден певицата обещава да се посвети изцяло на това задание. А преди това на URBN. 

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Гардероб: Armani Exchange Локация: Sofia Lux Loft

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за URBN

Последният път, когато се срещнахме, си говорихме за характерното R&B звучене на Лина Никол с всичките ѝ кристално-чисти орнаменти в пеенeто. А година по-късно я срещаме и вече е рок звезда. 

"Всъщност участвам в един рок проект с доктор Милен Врабевски, който прави авторска музика. Станах част от това преди година, съвсем случайно, не съм очаквала да съм част от рок банда, защото до този момент не това е било основната музика, която правя. Но в момента ми предстои турне в 5 града -два от които са в чужбина. Много е интензивен графика и общо взето всеки ден в определени часове сме на репетиции.  Първият концерт беше на 21- февруари във Варна", казва Лина Никол.

В турнето се включват Саймън Филипс от ТОТО, вокалистът Рони Ромеро от "Рейнбоу" и Ричи Гризман, а в бенда бъка от звезди - Стунджи на барабаните, Ивайло Звездомиров на баса, Самуел Евтимов и Иво Стефанов на пиано, Бисер Иванов на китара. 

От близо 4-5 години в музикалните среди у нас Веселина е позната като момичето, което британското радио BBC избира да слуша. Колаборациите ѝ са предимно R&B и соул. През ноември 2018 година Лина Никол е поканена от радиоводещата и певица Наташа Уатс на музикална среща в радиопредаването ѝ "In Sessions". Защото Наташа е луда по парчето "All I Need", композирано от Веселина в колаборация с виртуозния американски соул/джаз изпълнител Франк МкКомб. Дори да не сте чували името му, трябва да проверите какво разказва самия той за колаборациите си с Принс, Чака Кан и Уил Смит.

Интересно ни е как красивата глава на Лина Никол побра толкова рок на едно място?

"Беше много случайно. Абсолютно помня как се случи. Търсих си хубаво студио, в което да си запиша авторско парче с моята група. Тон режисьорът се оказа и човека, който работи в това студио - Иво Стефанов. Той ми каза, че съм с много хубав английски и им трябва човек за бек вокали на техен проект. Казах: "Ок, само казваш кога и идвам". Записах ги и логично, когато той реши вече да представи албума си на живо, след като аз бях изпяла беквокалите,  нормално е да бъда част от групата. И сега ще се изявявам като беквокал", смее се Лина. 

Това не би ни учудило ако беше се случило в традиционния ред. Обикновено голяма част от известните изпълнители в цял свят започват кариерата си като беквокали. Сред тях е Бет Харт, която е била в тази роля с Deep Purple.  У нас тенденцията е обратно - голяма част от утвърдените ни изпълнители са докоснати от магията да бъдат беквокали, особено напоследък. 

"Не бях пяла, това бе първият ми сблъсък като беквокалистка. Интересното е, че в рокмузиката беквокалите на моменти са като основен вокал. Те са през цялото време, не говорим за едно-две включвания. Обикновено говорим за 3-4-5 вокала, които  създават много масивност на музиката и са почти през цялото време. Не говорим само за припевите, а и на куплетите. Все едно си пееш целите парчета. Усещаш се понякога като водещ вокал. Нямаме хореография като беквокали, но трябва много да се вслушваш. Различна е ролята. Особено когато си R&B и поп вокалист, който обикновено прави самостоятелно изграждането на песента. Тук много се съобразяваш. И второ: правото пеене, без извивки за мен е най-голямата драма. Най-трудно ми беше да вляза в роля и да пея изцяло право без импровизация и друго неща", споделя Лина Никол. 

Тя е човек, който не прави компромиси с това, което иска, знае как да си го поиска и го показва без притеснения. А сега...

"Сега съм покорена, защото целият бенд е съставен от професионалисти, хора, от които има какво да научиш. Като говорим за дисциплина - работа, организация... Хората в този проект са доста дисциплинирани - те идват 15 минути по-рано на срещите, както е нормално, както е в чужбина", казва тя. 

Говорим си за рок. Жанрът не ѝ е далечен, защото музикантите знаят, че лоша качествена музика няма. Но това е музика, която изисква сурова емоционалност. 

"Това, което установих e, че хубавата музика си е хубава независимо от жанра. Независимо, че това е друг стил, когато текстът е релевантен, когато мелодията те грабва и ритъмът е хубав няма значение, че това е рок, а не е R&B. Това са нещата, които те карат да трепнеш, нещо те грабва, това е запомнящо се. Имам любима песен от рок албума, това, естествено е балада, казва се LOVE - страхотно китарно соло и това ме докосва мен. От по-рокаджийските и по-твърдите, които са по-далеч от моя стил, усещам нещо различно като влияние. Има тяга, действа ми по различен начин. Все още се опитвам да го усетя. За мен е ново като чувства", споделя тя

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Локация: Sofia Lux Loft

Фотограф: #URBN (Десислава Генкова-Елриша)

Лина Никол не е човек, който допуска лесно хората до себе си. Обикновено чувствата и се изливат в музиката. Не ползва популярни похвати, не обича безпочвен пиар. Гостуванията ѝ в предавания и интервюта са основно за музика. Но този път няма сила на земята, която да ни накара да скрием краката й. Въпреки че знаем колко е стриктна по отношение на голотата. 

"Малко голота - да, но да е закачливо, а не прекалено. Музиката и пеенето сега са ми по-важни, ако имах повечко време щях да ходя повече на танци. За мен човек трябва да оставя на въображението, да има нещо, което да прикриваш и на някой да му се иска да го види наистина.", споделя Лина за снимките на видеоклипа към сингъла ѝ "Колко малко".

По думите ѝ трудно се изгражда доверието. На фона на комуникативния ѝ нрав, всъщност Лина Никол има доста бариери, които разрушава в музиката. 

"Не са от притеснение, защото самочувствието го имам, просто си имам моята защитна реакция. Допускам, че затова моите емоции се изливат в музиката. Това е мястото, където трябва артиста да се разкрива, да е себе си, да разказва това, което желае да сподели. Това е мястото, където можеш да си най-уязвим. Това е най-искреното, най-хубавото и най истинското. Усещаш си го свое място, свои води. Твоята песен е твоето бебче, както каза Рут Колева, по време на промоцията на новия си албум", обяснява Лина Никол.

"Колко малко" е първата по-сериозна продукция, която благодарение на Васил Стефанов и Стефка Николова се превръща в хит и удовлетворява изискванията на певицата. Лина Никол споделя, че е очарована от стойностния и концептуален видеоклип. Така посрещането ѝ на българската сцена след години в странство се оказва радушно и топло. 

"Има много хора, които оценяват хубавата музика и е хубаво да има повече медии като URBN, които обръщат внимание не само на комерсиалните изпълнители. Ние като творци ще си свършим работата, ще я разпространим по дигитални платформи, но ако няма канали, чрез които да комуникираме с хората - няма как да стане."

И понеже е любимка на URBN и дори научихме, че първото URBNSecret Party за звезди е най-лудият купон, на който е присъствала, решаваме, че вече сме близки и ѝ се доверяваме да тества най-новите безжични слушалки на HUAWEI FreeBuds 3. Така ритуално "сдъвкахме лентата" на една стара аудиокасета, за да се предадем в ръцете на модерните методи за възпроизвеждане на звук. 

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Локация: Sofia Lux Loft

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за URBN

"Тази лента е може би най-точната метафора за това как се промениха начините за слушане на музика. Имаше нещо много чаровно в това преди време някой да ти подари касетка, да знаеш че само ти я имаш. Да знаеш че трудно може да я намериш някъде другаде. Тази ексклузивност като цяло изчезна. Сега всичко е толкова достъпно, че си разглезен и може да пропуснеш някоя песен с лека ръка, да не ѝ дадеш шанс преди да чуеш малко повече от нея. Станали сме много селективни, защото е достъпно навсякъде, по всякакъв начин да слушаш всякаква музика. Преди чарът беше в това да си купуваш дискове, касетки, да ходиш на концерти, защото няма как да преживееш музиката толкова силно по друг начин. Сега има хора, които ще си пуснат лайвстрийм. Казват си: "мързи ме да излизам, ама ще видя от вкъщи за какво става въпрос" Хората искат да са информирани за музиката, но я няма вече онази емоция, която ти даваше навремето определен хит. Като извадихте тази аудио касетка, ме налегна носталгията. През цялото време докато докосвах лентата усещах точно това чувство - носталгия. И също докато я вадихме за снимките - все едно махнахме живота от нея. Има го момента, все едно отнемаш живота, но концепцията на снимките беше страхотна. Много креативно. Отвлякохме музиката на лента" казва Лина. 

За феновете на аудиотехниката - спокойно няма пострадали записи и ленти по време на снимките. Тези касетки ни връща и във времето, когато слушахме уокмени. Сега вече музиката ни трудно може да бъде унищожена заради дигиталните носители. А е и доста по-удобно с безжичните слушалки - колкото и да сме ретро, си го признаваме. 

"Важно е в слушалките да чуваш добре музиката и тя да е високо качество. Вкъщи съм с тонколона със суб буфери. Но на път - задължително пускам слушалките. Кабелите понякога наистина могат да предизвикат проблем, затова е супер, че има хубави безжични слушалки. Има и такива, които са по-плътни и не падат от ушите, има и по-големи и меки. Но аз съм фен на малките и леките, като цяло", казва Лина Никол. 

В България се чувства добре посрещната от публиката. Когато пусна парчето "Колко малко"  установила, че много хора не са знаели за съществуването ѝ, но след това пояснили и че вече са много щастливи, че я има. Може да я засечете навсякъде, дори може да се хванете на бас, че ще бъде на най-стойностните музикални събития не просто от интерес, а защото диша и живее чрез музиката.

"Според мен трябва да се подкрепяме музикантите. Да се интересуваме един от друг и как се справяме. Яд ме е, че нямам много време и ми е трудно. Липсва време да творя за себе си. Но на определени събития имам желание да отида. До края на годината ще представя албума си, ангажирани са доста музиканти. Надявам се да продължавам да съм в ритъм и с тонус, а след това ще видим какво ще се случи", оптимистично настроена е певицата. 

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Гадероб: бял рипсен топ от магазин Collective, дънки Armani Exchange Локация: Sofia Lux Loft

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за URBN

Предстоящият ѝ албум е нейният първият дългосвирещ. Остава ѝ да завърши още 2 или 3 парчета. 

"Аз съм композирала парчетата, нямам външна продукция. Затова и текстовете ще са от личен опит. Неща, които са се случили на мен, които са ме вдъхновили. Последното, което наскоро свърших, се казва Distance - разстояние. Когато започнах да го пиша имах дистанционна връзка с момче и си представях колко ще ми е трудно в нея, защото бяхме в началото. Идеята бе да напиша песен за любов от разстояние. И в един момент се осъзнах, че аз пиша песен за човека, който е тук и всъщност много ще ми липсва ако някога аз замина да живея в чужбина. Той не разбра за това, но обрати се случват. Пиша песен за един, а се оказа, че пиша песен за друг", смее се Лина Никол. 

А всъщност пише за всички нас, слушателитe. Споделя, че би се радвала на бъдеща колаборация с Funky Miracle и за формат, в който в интимна атмосфера да може да представи най-новите си парчета. Нещо като "Tiny Desk" - аранжименти на границата на импровизацията, например.

"Изпълненията пред малка, отбрана публика, мисля, че имат бъдеще. Да идват да слушат хора, които я ценят, защото тези аранжименти, които се правят отделно за участието са изключително стойностни. Имам готовност, защото от експерименти се ражда различното", казва Лина Никол. 

Според Лина Никол сега е времето на бавните песни, на нейните любими балади. Такава е тенденцията, ако изключим латино вълната, която ни заля. 

"Дори R&B артистите имат повече бавни парчета в албумите си. В момента се прави доста секси, бавна музика. Нека да има секси, бавна музика, за мен това е много хубаво!", казва Лина Никол. 

Самата тя ще се включи в култовата градска серия концерти в София R&B Secrets part III. Този път темата е New Wave, Dark R&B  и всичко, което е актуално в момента от изпълнители като H.E.R., Summer Walker и The Weeknd, например. 

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Гадероб: бял рипсен топ от магазин Collective, дънки Armani Exchange Локация: Sofia Lux Loft

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за URBN

Изпълнителката остава консервативна и в използването на социалните мрежи, въпреки че симпатизира на новите похвати в музиката.

"Опитвам се да съм по-активна и според мен това изисква една дисциплина, защото това постоянно да вадиш съдържание и да ползваш различни апликации - твърде е трудоемко и не толкова продуктивно. Моето съдържание е да изпея нещо, или да изсвиря на пианото в профилите ми. Това е по-ценното, повече ми харесва от снимки и клипчета с twerk танци, например. Може би и изпълнителите, които следя в Инстаграм правят същото нещо - много видео контент и кратки откъси с пеене. Следя Джъстин Тимбърлейк, Алиша Кийс, старата генерация и много underground. Хора, завършили "Бъркли", например. Това много ме вдъхновява и ми дава енергия веднага да седна и да започна да творя", казва Лина Никол.

Но водят ли изкуствените дупета и гърди до изкуствена музика? 

"Причинно-следствената връзка е, че за цялата опаковка са хвърлени много пари. Съответно за съдържанието - музика, се таргетира и публика. Съответно се прави музика, от която се вадят бързи пари.", смята Лина Никол. 

Естествено, че социалните мрежи помагат, но трябва да са впрегнати цели армии от хора за създаване на "най-готиния" контент. Но доста често пропагандата е комерсиализирана и персонализирана.

"Наскоро гледах филм, който разкри кампанията за Брекзит и има една агенция, която е влияела на определени потребители. И това е с цел да се гласува по определен начин", дава пример певицата. 

Това, което остава като грандиозен проблем тук у нас, продължават да са текстовете на песните. Все по-малко слушатели намират смисъла, в музиката и думите към нея, които трябва да бъдат в симбиоза. 

"Няма я наистина. Лошото е, че малките деца попиват като гъби и повтарят. И това много влияе на поколенията и подрастващите. Ако го питаш това дете какво пее - не осмисля информацията, дори. Но тези текстове влияят в начина на изразяване, изказа, културата. Липсата на хубав текст е много деградивно нещо. Последният текст, за който говорихме и ми направи впечатление е "Хиляди" на Рут - прекрасен, стойностен текст!", казва Лина Никол. 

Специален проект на #URBN и HUAWEI FreeBuds 3. Гардероб: Collective Локация: Sofia Lux Loft

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за URBN

А колко малко му трябва на един изпълнител, за да е доволен от работата си в музиката: 

"Трябват много фестивали! Само тогава може да се докоснеш до публиката си, да почувстваш енергията й. За мен това е най-хубавото. Излизаш на сцена с хора, с които споделяш същата енергия и успяваш да си представиш музиката пред слушатели, които може да не са я чували до сега", казва Лина. 

За заключение ще ви припомня какво си говорихме предишния път с Веселина Николова, както е истинското име на изпълнителката. Тя ми разказа за Коня на Сиердал - една легенда, която знаете от URBN. Може би с първоначалното планирано бягство от музиката в живота си Веселина свързва най-яркия си спомен от Норвегия, където в живяла като малка. Срещата с една жива легенда - прословутия Кон на град Сиердал.

"Пътувахме по най-живописния път, който бях виждала. Сиердал е красиво градче, но за да стигнеш до него се движиш по много тесен път с непрекъснати завои. Необикновеното е, че точно преди да влезеш в града, за да стигнеш до хотела, пред себе си виждаш голям, красив кон. Той стои сам, без надзор на средата на пътя. Трябва да му дадеш бучка захар, за да се мръдне и да те пусне в града. Мислехме, че е просто легенда. Но носихме захар. Оказа се истина. Видях го с очите си. Той се премести, а аз помня тази среща до ден днешен".

И досущ като индианския шаман от виденията на Джими Морисън, Веселина пази в съзнанието си онзи кон, който всъщност й казва - "Момиче, забрави за завоите, това ти е пътят. Не бягай от него!".

Когато се видяхме за първи път Лина Никол ми каза, че ѝ предстои път със завои и в джобовете си носи достатъчно бучки захар за вълшебните коне, които да я пуснат да продължи напред.

А сега я срещаме отново - вече продължила напред по пътя с малко рок завои, доста тяга и много бавна, секси музика! 

Новото парче на Лина Никол може да чуете тук:

FreeBuds 3 на Huawei са първите в света безжични слушалки с истинско активно шумоизолиране. Шумопотискането обаче не се проявява единствено при слушането на подкаст или песен. То се оказва още по-полезно при разговор.

Благодарение на интелигентната си технология Huawei FreeBuds 3 премахват фоновия шум по време на разговори и едновременно с това повишават тоналността на гласа ви. Без значение къде се намирате, обажданията звучат като разговор лице в лице.

Пълната функционалност на слушалките се разкрива след инсталиране на приложението AI Life То позволява шумопотискането да се регулира - дали да е пълно, дали да го оставиш в някаква степен само, за да чуваш все пак какво става наоколо, например по улицата, за да не си в пълна изолация, което е опасно и т.н. Най-доброто е, че приложението може да се инсталира директно от Huawei App Gallery или от Android, чрез сканиране на QR кода на ръководството.

С едно зареждане слушалките издържат около 4 часа. Те обаче идват в стилен калъф-батерия, който позволява безжичното им зареждане. Ако калъфът е зареден, то вие ще може да възобновите живота на слушалките си поне 4 пъти. В оптималния вариант може да слушате 20 часа музика. Самият калъф се зарежда чрез USB-C порт, като напълването на батерията отнема по-малко от час. Налично обаче е и безжично зарядно, което прави процедурата по зареждането на калъфа още по-лесна.

Приятен е и фактът, че слушалките разполагат със сензори за управление чрез жестове. С двойно докосване на дясната слушалка се включва и изключва музиката, а двойно докосване на лявата слушалка активира или спира активното шумоизолиране. Сензорите отчитат свалянето на слушалките и автоматично поставят на пауза това, което сте слушали. При повторното слагане на слушалките вие може да започнете оттам, откъдето сте спрели. Ако командата с жестове ви дразни, можете да я спрете.

Сертификацията IPX4 гарантира, че устройството издържа на намокряне от пот или дъжд.

Аеродинамичният дизайн на микрофона пък ефикасно може да минимизира звука на вятъра, което ще позволи да ви чуват перфектно от другата страна на линията, докато се разхождате навън във ветровит ден, докато тичате или карате велосипед.

Що се отнася до звука, то инженерите на Huawei заслужават истински адмирации. Слушалките разполагат с 14 мм динамични говорители, които вадят плътен и наситен звук.

Басът е силен, мощен и пронизващ, което дава усещане за слушане на музика в студийни условия. Инструменталите и екстремните вокали на по-тежките метъл песни звучат повече от перфектно на Huawei FreeBuds 3. Не на последно място, слушалките са налични в три цвята. Това са черното, бялото и червеното. Последният цвят е наличен отскоро и наистина изглежда повече от добре.

Цялото ревю на слушалките Huawei FREE BUDS 3 може да прочетете тук.

 

#URBN TEAM

Интервю: Криси Димитрова

Коса: Натали Иванова

Стилист: Сирма Маркова

Грим: Росина Георгиева

Снимки: Десислава Генкова - Елриша #URBN

PM: Йорданка Блажева

Гардероб: Armani Exchange, COLLECTIVE

#URBN благодари за гостоприемството на Sofia Lux Loft, където усетихме автентичния сити стил за живот на Ню Йорк. Интериорът на Sofia Lux Loft  е авторско творение на Пламен Митев и Аlek Sandar. Той е базиран на индустриалната атмосфера на стила - дървени подови настилки, тухлени стени, много метал и свобода в пространството. Присъства и задължителния кожен диван, който придава доза драматизъм в индустриалния интериор. Истинските космополити живеят така! Металните етажерки с износен ефект са просто задължителни, добавени са винтидж фото рамки, персийски килим в контраст с индустриалното усещане и воалла - модерният облик на апартамента или Ню Йорк в центъра на София.