Има връзки, които не започват с приказно начало, но могат имат точно такъв край, какъвто всъщност е случаят с Лиса Кудроу и нейния съпруг Мишел Стърн. Те се запознават преди около четири десетилетия, като актрисата се влюбва във френския рекламен специалист от пръв поглед, но колкото и да иска, не може да му издаде чувствата си, защото по онова време той не е свободен. Възможността да го направи настъпва, когато връзката му приключва, само че преди да успее да го стори, той изневиделица напуска живота ѝ, точно толкова внезапно, колкото се е появил в него... Но както казват хората - когато на двама души им е писано да бъдат заедно, то рано или късно те ще открият път един към друг, без значение от обстоятелствата, които ги разделят. Всъщност така се случва и с нашите герои, когато години по-късно съдбата решава да се намеси и да ги срещне наново, предоставяйки им шанса, да напишат своя романс, който продължава вече над четвърт век.

Ето как започва тяхната "несъвършено съвършена любовна история", както самите те неведнъж са я определяли:

Вижте снимки на двойката >>

През 80-те години на миналия век Лиса е млада и амбициозна актриса с едва няколко реализирани проекта зад гърба си, опитваща се да направи своя звезден пробив в индустрията, когато за пръв път вижда току-що премесилия се в града Мишел, излизащ в онзи период с нейната съквартирантка, която е французойка. В интервю за "MailOnline", състояло се през 2015 г., блондинката от "Приятели" обяснява, че моментално е била привлечена от него, но не можела да направи нищо по въпроса заради жената, с която дели жилище под наем.

"Аз съм човек на принципите, така че не исках да предприемам каквито и да било действия, макар да бях убедена, че той е перфектният мъж за мен. Зарекох се, че няма дори да флиртувам с него, без значение, че исках", спомня си тя.

Въпреки че се опитва да е абсолютно хладнокръвна покрай него, бъдещата холивудска знаменитост не спира да се притеснява, че в даден момент все някой ще забележи симпатиите ѝ. Ето защо започва да го избягва. По думите ѝ, когато той идвал до апартамента им, за да взема тогавашната си половинка, тя го поздравявала с половин уста, след което го подминавала в мълчание и се затваряла в стаята си.

Снимка: Getty Images

"Убедена съм, че ме мислеше за откачалка", заявява Лиса.

В крайна сметка отношенията между настоящият изпълнителен директор на рекламна компания и съквартирантката ѝ приключват след два месеца и половина, но след това той няма причина да ходи повече там, така че на нея ѝ се налага да забрави увлечението си по него. Поне до мига, в който отново застава очи в очи със Стърн, настъпил шест години по-късно. Тогава той е сред гостите на празненството по случай рождения ден на бившата си половинка, където отново се сблъсква с Кудрол, която е твърдо решена този път да не го оставя да си тръгне, поне не и без да му признае любовта си, все още тлееща в нейното сърце.

"Най-после му казах и нещата се случиха", казва тя.

С течение на времето чувствата им стават все по-силни, докато през 1995 г. не са напълно убедени, че са създадени един за друг. Тогава, едва седмица след края на снимките на първия сезон на сериала "Приятели", двамата застават рамо до рамо пред олтара, разменяйки своите клетви. Три години по-късно се ражда единственото им дете - техният син Джулиан Мъри Стърн, скрепил съюза им дори още повече.

Лиса със сина си Джулиан и майка си Недра

Снимка: Официален профил в Instagram

По принцип Лиса не обича да коментира личния си живот, но понякога все пак се случва да споделя съвети, гарантиращи стабилността на брака. Подобно на колежката си Джейми Лий Къртис, чието мото за успешна връзка гласи: "Никога не си тръгвай", през 2014 г. екранната Фийби Буфе каза пред сп. "Glamour", че е от изключителна важност човек да се придържа към поетата отговорност, дори когато нещата далеч не са перфектни.

"Когато със съпруга ми решихме да се оженим знаехме, че не можем да си обещаем да се обичаме завинаги, защото това не е по силите на никого, но се зарекохме да работим над всички проблеми, които впоследствие е възможно да се появят, вместо да ги игнорираме", сподели тя пред изданието, допълвайки, че винаги са търсили изход от всяка неприятна ситуация заедно. "Оказва се, че когато имаш дълга история с някого, между вас се изгражда здрава спойка, а любовта придобива различна форма", заяви съвсем откровено Кудроу, подчертавайки, че не иска да ядоса партньора си, а просто посочва истината.

Снимка: Getty Images

Според нея уважението на независимостта на другия също е от ключово значение в поддържането на хармонични отношения.

"Ако на него му се ходи някъде, а на мен - не, то той отива, а аз си оставам вкъщи, просто е. Мисля, че много хора си навличат беди на главата, защото се опитват да бъдат буквално неразделни, синхронизирайки графиците си. Да, бракът е екипна работа, но в него всеки съотборник има правото на почивка, въпреки общата цел", разсъждава тя.

Носителката на награда "Еми" не крие, че този подход им позволява да си вземат глътка въздух, когато напрегнатото им ежедневие започне да ги задушава, без да се притесняват, че ще навредят на семейния си живот.

Например, през 2020 г. те прекарват 25-тата годишнина от сватбата си разделени, но не отдават особено значение на този факт, притеснявайки се, че не могат да отпразнуват хубавия повод подобаващо.

"Бяхме под карантина в къщата ни във Флорида, която спешно се нуждаеше от ремонт. В деня, когато го започнахме обаче, времето стана толкова непоносимо горещо, че аз реших да се прибера със сина ни в Лос Анджелис, докато Мишел остана да надзирава ремонта. Така пропуснахме да посрещнем заедно специалния ни ден, но толкова пъти се е случвало, че си казахме: "О, добре. Има ли значение? Обичам те! Ти все още ме обичаш, нали? Да. Страхотно, значи всичко е наред", разказа тя през смях в шоуто на Джими Кимъл.

Съпрузите може и да предпочитат да избягват ярките светлини на прожекторите, но от малкото, което споделят, когато все пак пристъпят под тях, човек може да научи много за успеха в любовта. Те са доказателство, че под повърхността си дори привидно щастливите бракове не винаги са перфектни и изискват постоянна и усърдна работа, изграждаща здрава основа, на която да се задържат за десетилетия напред.

Снимка: Getty Images