Съобщава се, че скъпоценните коргита на покойния монарх са били потиснати, когато тя е трябвало да се заеме с официални кралски задължения.

"Когато кралицата влизаше в тази стая, носейки тиарата си, кучетата се свличаха на пода и изглеждаха много тъжни, защото знаеха, че тя е кралицата и че отива на официална работа", разказва Каролин Пери, автор на новата книжка с картинки "Корги и кралицата", пред сп. "People".

Според Пери "коргитата са знаели" кога кралската особа ще ги остави, за да отиде на събития. "О, не, не отново!", вероятно са си мислели те, каза Пери.

Embed from Getty Images

"Когато обаче монархът носеше забрадка, кучетата "скачаха, лаеха и се втурваха към вратата, защото знаеха, че тя не е Елизабет и ще ги изведе на разходка", отбеляза Пери.

Нейните коргита бяха толкова обичани, че имаха собствен апартамент в Бъкингамския дворец.

"Тя наистина обожаваше всяко едно от кучетата, които имаше", казва Пери.

Embed from Getty Images

Ценното корги на кралицата Сюзън ѝ е подарено за рождения ѝ ден през 1944 г., когато навършва 18 години. Сюзън е присъствала на няколко важни събития за монарха, включително на коронацията ѝ. Кралицата също така е отглеждала кучета и много от тях са потомци на Сюзън.

Пери продължи: "Тя не можеше да избере живота си, но можеше да избере спътниците си. Фактът, че тези коргита са толкова темпераментни, толкова жизнени и толкова палави, мисля, че по някакъв начин това е бил нейният начин да изрази това, което е чувствала вътрешно, но не е била в състояние да изрази."

Embed from Getty Images

След смъртта ѝ на 8 септември кучетата ѝ са дадени на най-малкия ѝ син принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън. 62-годишният Андрю дори беше видян да утешава кученцата на погребението ѝ на 19 септември.

63-годишната Фъргюсън разкри, че за нея е било "голяма чест" да поеме косматите приятели след кончината на монарха в интервю за "Telegraph". Тя дори ги нарече "национално съкровище" и каза, че са били "научени добре".