След като отпразнува седем десетилетия на престола, не е изненадващо, че кралицата има повече от няколко исторически премиери. Тя е не е само най-дълго управляващият монарх, но и най-пътувалият британски монарх в историята. Нейно Величество е посетила забележителните 117 различни държави по време на своето управление. И макар че много от тях трудно биха могли да се нарекат почивки - повечето са били доста изтощителни кралски обиколки, има няколко места по света, които заемат особено специално място в сърцето ѝ. От кенийския хотел, в който за първи път научава за смъртта на баща си, до селската пустош, където отива, за да се откъсне от всичко. Събрахме любимите дестинации по света на кралицата, без да ги подреждаме по определен начин.

1. Сейнт Моус, Корнуол

Това красиво крайбрежно място на южния бряг на Корнуол, известно с белосаните си къщички и пристанището си, винаги е заемало ценно място в сърцето на кралицата като място, където са прекарани много щастливи детски ваканции. Живописното рибарско селище е било любимо на майката на кралицата, която редовно води Елизабет на разходка край морето. Семейството винаги отсяда в красив имот на брега, построен от близкия приятел на майката на кралицата. Разположена в сърцето на Корнуолската ривиера, къщата има впечатляваща 180-градусова гледка към океана и директен достъп до морето чрез частна пързалка, която тогавашната принцеса използвала, за да слезе на брега. Най-хубавото от всичко? В наши дни можете да наемете къщата.

2. Южна Африка

Като млада жена кралицата не е пътувала особено и до 20-годишна възраст дори не е напускала Обединеното кралство. Но през февруари 1947 г., само няколко месеца преди годежа ѝ с принц Филип през лятото на същата година, баща ѝ Джордж VI обявява, че семейството заминава за Южна Африка. Според книгата на Сара Брадфорд "Кралица Елизабет II: Нейният живот в нашето време" тази екскурзия "ще я бележи за цял живот". Семейството пристига в Кейптаун за двумесечно пътуване из страната, първото държавно посещение след 1939 г. и избухването на Втората световна война. Кралицата прекарва 35 нощи в специален влак, известен като Белия влак. През тази кралската обиколка вниманието е било насочено към Елизабет, тъй като на 21 април тя навърши 21 години, докато те са били там. Денят беше обявен за официален празник и тя получи красива огърлица с 21 скъпоценни камъка, за да отбележи важния рожден ден.

Embed from Getty Images

3. Малта

Слънчевата Малта е единственото място извън Обединеното кралство, което кралицата е нарекла свой дом. Именно тук тя живее с принц Филип между 1949 и 1951 г., в един от първите им брачни домове, когато херцогът е командирован там като офицер от Кралския флот. Домът им е обширната вила Гуардаманджа - елегантно имение от XVIII век с 18 стаи, конюшни и огромна градина. Вилата в стил палацо, която се намира в предградията на столицата Валета, е подарена на младата двойка от лорд Луис Маунтбатън, любимия чичо на принц Филип, и в момента къщата е в процес на ремонт, за да бъде отворена като музей. По време на престоя си там кралицата успява да води сравнително нормален живот като съпруга на морски офицер, да пазарува и да прави разходки с лодка. Твърди се, че Малта е съхранила много радостни спомени за двойката - по време на срещата на правителствените ръководители от Общността на нациите в Малта през 2015 г. кралицата заяви, че островът "винаги е бил много специален за мен". Спомням си щастливите дни тук с принц Филип, когато се оженихме за първи път".

Embed from Getty Images

4. Кения 

Нейно Величество е била в чужбина, когато за първи път чува новината за смъртта на баща си и макар да започва пътуването си до Кения през 1952 г. като принцеса, по времето, когато се връща у дома, тя вече е държавен глава на Великобритания. Първоначално пътуването е било планирано като лична почивка за кралицата и принц Филип - кратко сафари със съпруга ѝ преди официалната обиколка в Нова Зеландия и Австралия. Младата двойка отсяда в най-стария сафари хотел в Кения - Treetops (до миналата година хотелът все още функционираше, преди за съжаление да бъде принуден да затвори поради пандемията). Докато е била там, принцесата е прекарвала дните си в снимане на препускащи носорози и буйстващи бикове, които можеха да се наблюдават от определена точка на хотела в горните клони на дърво смокиня. Тук тя за първи път научава за смъртта на баща си. Като неин въоръжен ескорт Джим Корбет записва в дневника на "Treetops": "За първи път в историята на света едно младо момиче се качи на дървото като принцеса и слезе като кралица".

Embed from Getty Images

5. Бразилия

Едно от най-екзотичните и авантюристични пътувания на кралицата се състои в Бразилия, като част от двуседмичен поход из Южна Америка през 1968 г. Обиколката превежда нея и принц Филип през градовете Ресифи, Салвадор, Бразилия и Сао Пауло, където кралската двойка спира, за да се полюбува на небостъргачите на града от върха на 46-етажната сграда Edificio Italia. След това те се отправят към Рио де Жанейро, където кралската двойка се е разходила покрай плажа Копакабана и е посетила футболен мач от финала за купата. Тук кралицата имаше честта да връчи победния трофей на легендарния футболист Пеле. Посещението е посрещнато с голям ентусиазъм от бразилския народ. През 2006 г. кралицата разказва с удоволствие за тази обиколка, докато организира посрещането за бразилския президент Луис да Силва в Бъкингамския дворец.

"Имам ярки и щастливи спомени от посещението си в Бразилия с принц Филип през 1968 г., особено от топлотата и гостоприемството на бразилския народ", каза тя.

Embed from Getty Images

6. Канада

От изумителния брой пътувания в чужбина кралицата е посетила най-много пъти Канада - 27. Вероятно тя има слабост към този регион, тъй като го е опознала толкова добре през десетилетията. Едно от посещенията е по време на държавната обиколка през 1994 г., която тя осъществява заедно с херцога на Единбург и принц Едуард. Маршрутът включва посещение на Нова Скотия - по-специално столицата на провинцията Халифакс. След това се отправя към Британска Колумбия, която е готова да бъде домакин на 15-те Игри на Британската общност. След като кралицата прерязва лентата на събитието, тя прекарва време в разглеждане на някои от по-дивите територии на провинцията.

7. Шотландските планини

Ако има място в света, където кралицата си позволява да си вземе истинска почивка и да се отпусне напълно, това е Шотландската планина. По-конкретно в замъка Балморал в Абърдийншър, който е кралска резиденция от 1852 г. насам. Кралицата посещава Балморал всяко лято, откакто се възкачва на престола през 1952 г., и се твърди, че именно тук тя си взима заслужена почивка. "Мисля, че баба е най-щастлива там - разкри принцеса Юджини в документалния филм "Нашата кралица на деветдесет". "Мисля, че тя наистина обича това място. Разходки, пикници, кучета - много кучета, винаги има кучета и хора, които идват и си отиват през цялото време. Балморал винаги е бил място за убежище за нея, както и за покойния принц Филип, място, където те могат да се събират, за да се наслаждават на дивия, отдалечен пейзаж и да практикуват любимите си занимания на открито, като езда и разходки. Така че не е изненада, че именно там е отишла миналото лято, след смъртта на любимия си съпруг.

Embed from Getty Images