Не за пръв път младите членове на европейските кралски дворове чупят оковите на вековни традиции. Съвременната история показва толкова много подобни случаи, че навярно мнозина си мислят, че няма какво да ги учуди. Точно тогава обаче нова изненада се появява иззад ъгъла, хващайки ги неподготвени за нея.

Подобен неочакван сюрприз беше годежът на норвежката принцеса Марта Луиз и американския ѝ приятел Дурек Верет. Избраникът ѝ е чернокож и се определя като шаман и лечител - все роли, които са в разрез с кралските традиции. Въпреки вълната от обиди и заплахи, двамата влюбени смело пристъпват в следващия етап от връзката си.

Вижте снимки >>

Двойката не се бави да обяви годежа си в социалните мрежи и да разкаже приказката за този толкова съкровен за тях момент. Шаманът споделя колко много време му е отнела подготовката, тъй като е искал всичко да бъде перфектно.

"Бях много притеснен от многото емоции, които преминаваха през мен - страх, стрес и желанието да бъда идеален за моята любима", казва той пред списание "People".

Предложението се случва на трасето за конни надбягвания в Сан Хуан Капистрано, Калифорния. Норвежката принцеса изобщо не предполага какво ѝ е подготвил нейният любим, а когато той пада на едно коляно, през нея преминава вълна от емоции.

"Той ми предложи под едно голямо дърво докато конете ни заобикаляха, което беше много специално за мен. Връзката ми с природата и конете е много дълбока и с важно място в сърцето ми", разказва развълнувано Марта Луиз.

Годежният пръстен на бъдещата булка също се оказва с много по-голяма стойност, отколкото изглежда. Да, направеното по поръчка бижу с малки диаманти и голям смарагд сигурно струва цяло състояние, но не в това двойката измерва цената. Оказва се, че всяка тройка диаманти от всички страни на големия камък, символизират трите дъщери на Марта Луиз от първия ѝ брак, а самият смарагд е любимият камък на кралица Соня - майката на половинката му, която той много обича и уважава. Верет добре обмисля и дизайна на пръстена, за да символизира и предците на принцесата.

"Означава много за мен, че дъщерите ми са олицетворени в годежния ми пръстен. Избрах правилния човек, който разбира колко много държа на децата си и как те винаги ще са част от нашата връзка", споделя тя.

Самият годеж е един от най-щастливите моменти за тях, не само заради обещанието за едно "И те заживели щастливо", а и заради това, че е една голяма победа за връзката им. Още в самото начало Марта Луиз предупреждава Дурек за омразата и трудностите, с които ще се сблъска, ако е с нея. Самият той споделя в шоуто на Тамрън Хол как със сълзи на очи му е казала, че ще го разбере, ако не иска да продължи. Въпреки това той не се поколебава и остава с нея. Отваря очите ѝ за нередностите в правилата на кралския двор, а тя му показва каква отговорност и тежест е да си кралска особа без дори да си претендент за трона. Благодарение на него, принцесата успява да види расизма отблизо и да си даде сметка колко е вреден, а шаманът опознава по-добре традициите и порядките на един далечен за него народ. Списание "Hellо" цитира други откровения на Дурек:

"Те не искат да виждат черен мъж в кралското семейство, защото никога не е имало такъв в историята на европейското кралско семейство... Второ, Марта е жена. Различно е, когато мъж избере цветнокожа булка. Но принцеса да избере цветнокож мъж, това никога не е правено в историята, така че е наистина трудно за хората да се справят с това. Могат да гледат такава история по телевизията, но иначе се разстройват и ядосват, и казват наистина лоши неща... Не разбираме, че нашият свят не може да остане същият, ние трябва да се развиваме."

Дурек е първият чернокож мъж в съвременната история, който ще стане част от европейски кралски двор, но той не смята, че на това трябва да се гледа като на нещо толкова странно.

Снимка: Официален профил в Instagram

"Винаги е имало крале и кралици в Африка, но за жалост, те не получават вниманието и признанието, което заслужават."

Новосгодената двойка все още не знае кога ще бъде сватбата, но и не бърза особено с избора на дата. За тях най-важното е това да бъде специален момент, както за тях така и за близките им и да празнуват своята любов без оковите на предрасъдъци и стари порядки.